Filter
Mousserande Pärlvin/secco Rosévin Rött vin Vin
Baden Mosel Nahe Pfalz Rheingau
Chardonnay Grauburgunder Merlot Riesling Rivaner
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Falstaff Frankfurt International Trophy James Suckling Mundus Vini
ja
standardflaska (0,75 l) annan flaskstorlek
0,75 L 1 L 3 L
Ja
Deutscher Sekt b.A. Großes Gewächs Qba Sekt
Carl Jung Friedrich Kiefer Gebrüder Loosen Heyl zu Herrnsheim Weinkellerei Karl Pfaffmann
Baden Mosel Nahe Pfalz Rheingau
Brut Halvsött Halvtorrt Sött Torrt
Champagnekork Kapsyl Naturkork Okänd Övriga
Tyskland

Viner från Tyskland

Med dynamik, tradition och förstklassiga lägen upp till toppen

Den tyska rieslingdruvan och tyska rödviner hittar man idag på de flesta restaurangers vinmenyer.
 

Vinland Tsykland
Riesling

Riesling är den viktigaste tyska druvsorten och odlas på nästan 24 000 hektar över hela Tyskland. Mosel är det största odlingsområdet för riesling följt av Rheingau och Mittelrhein. De tyska rieslingvinerna har ett högt anseende i världen och har rankats lika högt som franska Grand Cru ända sedan 1800-talet. Klimatmässigt är Tyskland idealiskt för riesling med en relativt sval genomsnittstemperatur och mycket sol på senhösten. Här kan den sena druvan mogna optimal och ge viner med en enastående kvalitet. Olika jordmåner, delvis branta vingårdslägen i olika regioner och lokala framställningsmetoder hos de olika vinmakarna gör tyska rieslingviner enormt mångfacetterade. De täcker hela spektrumet från enkla butiksviner till kvalitetsviner och prisbelönta vingårdslägen med viner som kan mogna i många år. Rieslingvinerna kännetecknas framförallt av sin friska syra och aromatiska smak.

De viktigaste regionerna

Den tyska odlingsarealen motsvarar drygt 100 000 hektar fördelat på 13 vinregioner. De viktigaste regionerna är Rheinessen, Pfalz, Baden, Rheingau och Mosel. Rheinhessen är Tysklands största vinregion med över 26 000 hektar odlingsareal. Den viktigaste druvan i regionen är riesling och dessutom odlas en del rivaner, silvaner, weißburgunder och grauburgunder, samt blå druvor som dornfelder eller spätburgunder. Omkring 2 300 vinodlare och vinföretag producerar i genomsnitt 2 500 hektoliter vin per år (genomsnittsvärde för åren 2006–2015). Pfalz är den näst största vinregionen i Tyskland med 24 000 hektar odlingsareal och samtidigt den största rieslingregionen i världen. På knappt 5 500 hektar framställs några av världens bästa rieslingviner. Pfalz toppar listan även på ett annat område: det är den största rödvinsregionen i Tyskland. Nästan 35 procent av odlingsarealen upptas av rödvinsdruvor, huvudsakligen dornfelder eller spätburgunder och portugieser. Baden är den tredje största vinregionen i Tyskland med 15 800 hektar odlingsareal. Här har man flest soltimmar och varmast klimat av alla tyska regioner. Den viktigaste druvsorten i Baden är spätburgunder som bearbetas till klassiska röda viner, roséviner eller även vita viner, så kallad "Weißherbst". Även de fruktiga vinerna av grauburgunder och fina viner av weißburgunder når ständigt toppresultat. Rheingau är hem för rieslingdruvan som odlas på 2 500 av totalt 3 200 hektar. Druvorna mognar i soliga sluttningar och allt fler riesling från Rheingau produceras som ”VDP Erster Lage” och säljs som ”Große Gewächse”. Liksom i andra områden är spätburgunder den främsta rödvinsdruvan. Mosel är en av Tysklands äldsta vinregioner och ligger över medel storleksmässigt med en vinodlingsareal på 8 800 hektar. Hälften av druvorna odlas i sluttningar med över 30 % lutning. Dessa branta skiffersluttningar lagrar effektivt värmen från solen och låter vinstockarna rota sig djupt. Därför blir vinerna extra mineralrika och fruktiga.

Tyska vinregioner i siffror:

Rheinhessen (ca 26 500 ha)
Pfalz (ca 23 000 ha)
Baden (ca 15 800 ha)
Württemberg (ca 11 400 ha)
Mosel (ca 8 800 ha)
Franken (ca 6 100 ha)
Nahe (ca 4 200 ha)
Rheingau (ca 3 100 ha)
Saale-Unstrut (ca 750 ha)
Ahr (ca 540 ha)
Sachsen (ca 490 ha)
Mittelrhein (ca 460 ha)
Hessische Bergstraße (ca 450 ha)

Tyska röda viner – mer än dornefelder

Riesling är den mest kända tyska druvsorten, men även rödvinsdruvorna vinner mark i Tyskland och odlas i allt större utsträckning. Rheinhessen och Pfalz är de regioner som producerar mest röda viner. Vinregionen Ahr är mindre, men den mest renodlade rödvinsregionen i Tyskland. Här odlas nästan 90 % blå druvor och framställningen av vita viner har en underordnad roll. Tyskland är känt för dornfelder, men har mycket mer att erbjuda än så. Burgunderdruvor trivs bra i svalare regioner som Tyskland och Schwarzburgunder är ett av de mest uppskattade tyska rödvinerna både hos vinodlare och vindrickare. Även klassiska druvor som portugieser, schwarzriesling eller lemberger är på uppgång. Portugieser ger lätta, öppna och okomplicerade röda viner som kan drickas direkt och ofta uppskattas av yngre vindrickare. Även schwarzriesling är en tilltalande druva som främst odlas i Württemberg. De lätta, mörka vinerna är utmärkta butiksviner och passar bra till mat. Som spätlese har de många bra kvaliteter. Odlingsytan för lemberger (även kallad blaufränkisch) ökar stadigt i Tyskland. Lemberger odlas huvudsakligen i Württemberg där druvan ger förstklassiga viner i bra lägen. Dessa viner har kraftiga aromer av björnbär, körsbär och svartas vinbär, en kraftig kropp, en mild syra och moderata tanniner. Lemberger passar särskilt bra till kraftiga kötträtter.

VDP, vingårdar, kvalitetsnivåer

Den tyska organisationen för landets bättre vinproducenter kallas VPD, Verband deutscher Prädikatsweingüter. Organisationen som har 200 medlemmar idag har varit med och satt standarder för tyska viner i över hundra år. VDP väljer ut sina medlemmar enligt stränga kriterier. Vingårdar med förstklassiga vingårdslägen som hållit en stabil, hög kvalitet under en längre tid. En viktig aspekt är de regionala skillnaderna i vinregionen liksom druvsorterna. VDP använder fyra olika klasser. ”Grosse Lage” är den högsta klassen för en vingård. ”Erste Lage” är den näst högsta klassen och betecknar vingårdar med idealiska förutsättningar som producerat vin av hög kvalitet under flera år. ”Ortswein” är den tredje klassen och betecknar bra, karaktärsfulla och traditionella vingårdar inom en viss ort. Den fjärde och lägsta VDP-kvalitetsklassen är så kallade ”Gutswein”. Dessa viner kommer från andra odlingar hos VDP-vingårdarna.
För vanliga vindrickare är det alltså ganska lätt att bedöma hur enkelt eller förstklassigt ett vin är. Alla flaskor bär VDP-logotypen, en sommelierörn. Torra ”Große Gewächse” har dessutom en GG-logotyp inpräglad i glaset. För fruktiga och ädelsöta viner anges prädikatet på etiketten, dvs. ”Kabinett”, ”Spätlese”, ”Auslese”, ”Beerenauslese”, ”Trockenbeerenauslese” och ”Eiswein”.

Internationella druvsorter i Tyskland

Utöver de klassiska druvsorterna riesling, rivaner eller dornfelder satsar de tyska vinodlarna även på internationella druvsorter. Det handlar exempel om sauvignon blanc och chardonnay för vita viner eller cabernet sauvignon och merlot för röda. Sauvignon blanc kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike, men odlas numera i nästan alla vitvinsregioner i världen. Även i Tyskland ökar arealen för varje år. I Pfalz, Rheinhessen och Baden är detta vin med sina kraftiga, fruktiga aromer väl utbrett. Tyska sauvignon blanc rankas ofta högt i internationella vintävlingar. Chardonnay är kanske världens vanligast vitvinsdruva och den ökar även i Tyskland. I soliga regioner som Baden eller södra Pfalz,, där även burgunderdruvor odlas, framställs viner med toppkvalitet. Här kan druvans fruktiga aromer och moderata syra utvecklas perfekt. Cabernet sauvignon är kanske världens mest kända rödvinsdruva med en odlingsareal på 165 000 hektar, varav knappt 360 hektar i Tyskland. Tyska viner av cabernet sauvignon kommer ofta från Rheinhessen eller Pfalz. De har en unik karaktär och typiska smaker av svarta vinbär (cassis) och toner av grön paprika. Vid sidan av cabernet sauvignon är merlot en av de mest utbredda druvsorterna i världen. I Tyskland är merlot en av de tio vanligaste rödvinsdruvorna. Det är bara 20 år sedan som odlingen tilläts i Tyskland och på den tiden har odlingsarealen vuxit till drygt 600 hektar. De främsta tyska områdena för merlot ligger i Pfalz och i Rheinhessen. Här framställs sammetslena och mjuka merlot, som är antingen druvrena eller cuvéer, med en imponerande kvalitet.

Vanliga frågor om den tyska vinodlingen:

Vilket vin produceras mest i Tyskland?
Riesling odlas på 24 000 hektar och är det vanligaste vinet i de tyska vinregionerna.

Vilken vinregion är störst i Tyskland?
Rheinhessen är den största vinregionen i Tyskland med knappt 27 000 hektar.

Hur många vinregioner finns det i Tyskland?
Det finns 13 vinregioner i Tyskland.

När framställdes det första vinet?
För omkring 2 000 år sedan kom vinet med romarna till Tyskland. Framställningen av världens första viner kan spåras till Georgien där man vid utgrävningar har hittat en druvpress som kan dateras till 8 000 år före Kristus.

Köp tyska viner online

Vårt webbsortiment rymmer hela mångfalden av tyska viner. Viner från alla regioner och en mängd olika druvsorter väntar på att upptäckas! Vi samarbetar med många vinproducenter från etabelerade vinikoner till nya stjärnskott. Köp de bästa tyska vinerna bekvämt online.