Filter
Mousserande Vitt vin
Chile Frankrike Italien Nya Zeeland Spanien
Apulien Bourgogne Central Valley Champagne Kalifornien
Chablis Conca de Barberà DOP Languedoc
Rosé Vitt
Chardonnay Chenin Blanc Pinot Meunier Pinot Noir
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Antonio Galloni Berliner Wein Trophy Decanter Falstaff James Suckling
Dubbel Magnum (3 l) halv flaska (0,375 l) Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Azienda Vinicola Falesco s.r.l. Bouvet Ladubay Champagne Barons de Rothschild Champagne Billecart-Salmon Champagne Heidsieck Monopole
California Casablanca Valley Chablis Champagne Conca de Barberà
Brut Extra brut Torrt
Champagnekork Kapsyl Naturkork Okänd Plastkork
0,75 L 0,375 L 1,5 L 3 L
Chardonnay

Chardonnay

Viner med karaktär

Chardonnay räknas till vinvärldens viktigaste druvor, de så kallade ”Cépages nobles”. Den här vita druvan är mycket mångfacetterad och låter jordmånen och klimatet komma till tydligt uttryck. 

Chardonnay stammar ursprungligen från Bourgogne, där man använder den för att framställa viner av hög kvalitet som ofta lagras på ekfat. Tack vare druvans mångsidighet lämpar den sig väl för de mest skilda vinstilar – från torra till ädelsöta. Den ingår ofta även i cuvéer, till exempel tillsammans med druvan sémillon. I de stora franska mousserande vinerna från Champagne spelar druvan huvudrollen.
 

Chardonnay, det vita vinet med många ansikten

Få andra vitvinsdruvor är så omtyckta och vanligt förekommande runtom i världen som chardonnay. Den här druvan stammar från Bourgogne, där man också hittar den ort som den uppkallats efter, Chardonnay (efter ”chardon”, det franska ordet för tistel). Det var sannolikt korsriddarna som förde med sig chardonnay-druvan från Libanon till Bourgogne, där munkar tog sig an vinstockarna. Idag odlas chardonnay i så gott som alla vinländer både inom och utanför Europa. Världens totala odlingsareal uppgår till uppskattningsvis 202 000 hektar.

Chardonnays egenskaper

Chardonnaydruvan i sig smakar inte särskilt mycket, vilket dock inte är till någon nackdel för den. Det har snarare fördelen att vinstocken, och därmed även druvan, speglar karaktären hos växtplatsen. Därmed kan experter avgöra om druvorna har fått mycket sol eller ”endast” värme, om de har vuxit i kalkhaltig eller kalkfattig jord och om stockarna har fått tillräckligt med utrymme åt sidorna och mot himlen. Vidare ger syravärdet en fingervisning om den vingård där druvorna vuxit. Vad gäller sockerhalten (oechslevärdet) i druvmusten kan en chardonnay mäta sig med en weissburgunder. Och det är inte undra på eftersom detta är en bourgognedruva. När ett chardonnayvin lagras på små ekfat utvecklas mjuka trätoner och ofta vaniljnyanser med en tydlig doft av valnöt. Detta ger slutprodukten en mjuk och rund kropp. Om lagringen sker i ståltankar utvecklas aromer av melon, ananas, kiwi och andra exotiska frukter. Även aromer av mycket mogna krusbär och äpplen förekommer.

Hur smakar vin av chardonnay?

Den här druvan ger några av världens mest eftertraktade och eleganta viner - inte minst de stora mousserande vinerna från Champagne. Hemligheten ligger i de fylliga aromer som den kan uppvisa. En harmonisk syra, en utsökt mineralitet och en hög alkoholhalt på minst 13 volymprocent är också utmärkande för en chardonnay. Druvan älskar varma odlingslägen och kalkrika jordar, vars egenskaper tydligt återspeglas i vinets bouquet. På så vis uppstår mycket unika och variationsrika viner. Allt från friska och spritsiga viner till fylliga och smöriga, med diskreta till tydliga eller helt frånvarande ektoner med en sval elegans – allt beroende ursprung och framför allt beroende på vinodlarens stil. Om vinet lagras på ekfat – vilket endast är förunnat förstklassiga viner och ofta förekommer när det gäller chardonnay – utvecklas de typiska trätonerna och krämiga nyanser av vanilj, smör, hasselnöt samt kaffe och karamell. En tidig skörd ger däremot en frisk, syrabetonad och slank karaktär med livlig struktur. Färgen kan variera från ljust gulgrön till mättat honungsgul. De oftast sortrena och torra chardonnayvinerna är lika mångfacetterade när det gäller doften: Beroende på tidpunkten för skörd, lagringsmetod och terroir framträder toner av unga äpplen, citrus, men även mogna krusbär, melon, banan och exotiska frukter.

Världsmedborgaren chardonnay

Chardonnay är en av världens mest omtyckta och odlade druvsorter. Det finns knappt någon plats på jorden där man inte odlar chardonnay. Från Slovenien via Kanada till Kina. Bourgogne i Frankrike räknas som druvans hemtrakt, och därifrån gav den sig för länge sedan ut på en resa till jordens mest skiftande regioner. Det var benediktiner- och cisterciensermunkarna som spred den över Europa. Chardonnaydruvans stora popularitet kommer sig av dess anpassningsförmåga till de mest skilda klimatförhållanden, den mångsidiga smaken och de imponerande viner som den ger upphov till. Oavsett var i världen den odlas ger chardonnaydruvan upphov till förstklassiga viner. Det enda som krävs är ett varmt odlingsläge och kalkhaltig jord. Men chardonnaydruvan utvecklar överallt en helt unik karaktär med inverkan från odlarens stil. I franska Chablis imponerar de chardonnayviner som stammar från karga kritjordar genom sin mineralitet och svalka. I Kalifornien, som har världens största odlingsareal av druvan, är vinerna ofta mjukare och smörigt fylliga, men även här får en svalare stil allt större genomslag. Viner från Australien, Nya Zeeland, Afrika och Sydamerika imponerar lika starkt genom sina unika toner. Till exempel uppvisar chardonnayviner från Nya Zeeland ofta mer syra än sina australiska motsvarigheter. Sydafrikanska chardonnayviner är däremot extra mättade och fruktiga. Sammanfattningsvis kan man säga: Chardonnayvinerna skiljer sig lika mycket åt som de odlingsområden där druvorna vuxit.

Vad äter man till chardonnay?

Chardonnayviner är lika variationsrika som de vinodlingar där druvorna skördats. Den ädla druvan har gjort sig hemmastadd överallt i världen och ger – beroende på läge och lagringsmetod – upphov till fruktigt friska, spritsiga eller kraftiga, träbetonade viner. Men den spännande frågan om vilket vin som passar till vilken maträtt kvarstår. Generellt kan man säga att den här druvan kan serveras till många olika maträtter tack vare sin mångsidiga arompalett. Valet beror naturligtvis även på matens karaktär och omfattning. Är det ett litet tilltugg eller en hel middag? Den balanserade syran gör att chardonnay passar särskilt bra till medelhavsrätter. I det avseendet kan man säga att vinets egen smak alltid är en bra riktlinje. Lätta, unga viner passar utmärkt till fisk, i synnerhet stekt eller grillad lax, tonfisk och kungsfisk samt till skaldjur i allmänhet. De harmonierar även utmärkt med ljust kött, som fågel eller fläskkött. De kryddiga, runda chardonnayvinerna – exempelvis de ekfatslagrade – passar perfekt till rött kött, gulasch och kraftiga ostar. Tack vare sina fylliga aromer kan de även gärna serveras till söta grönsaker som morötter eller sötpotatis samt till desserter. Slutligen gäller följande: Det som smakar bra är tillåtet, och ett fint chardonnayvin passar alltid på något sätt.

Chardonnay är den nya världens favorit bland vitvinsdruvorna!

Det finns knappt något annat land där trenden med rensortiga viner varit så stark som i USA, och det är framför allt chardonnayviner som amerikanerna har framställt. Den amerikanska vinodlingens hjärta bultar i delstaten Kalifornien, som gynnats särskilt väl av uppsvinget eftersom 90 procent av allt amerikanskt vin kommer härifrån. Chardonnay är ett av regionens flaggskepp, och ”The Golden State” förfogar över världens största odlingsareal. Skaror av vinturister reser varje år runt i det pittoreska landskapet med dess ändlösa vinberg och oräkneliga vingårdar för att njuta av de lokala produkterna och den unika atmosfären. Här är förhållandena för druvorna perfekta tack vare terroiren och Stilla havets inverkan på klimatet. Därmed kan de kan mogna fullt ut, vilket är förutsättningen för en bra chardonnay. Många av de vinområden som breder ut sig längs kusten i norra Kalifornien har fått kultstatus tack vare sina utsökta viner, däribland: Mendocino, Napa County – där berömda Napa Valley ligger – och Sonoma County. De är alla soldränkta platser med imponerande vinkällare som Château Montelena och Abreu Vinyard, där stjärnodlare skapar enastående viner. Och det är just dessa enastående viner som ligger bakom framgångarna på den internationella vinscenen.

Köp chardonnayvin online

Vill du servera ett stilla vitt vin, ett mousserande vin från exempelvis Champagne eller kanske en cocktail? Chardonnayvinerna har inga begränsningar. Upptäck världens mest uppskattade druva och utforska dess stora variationsrikedom i vårt onlinesortiment.