Grüner veltliner och riesling spelar huvudrollen i Wachau
De karga stenjordarna tvingar vinstockarnas rötter att tränga djupt ned i marken för att hitta näring och vatten. Druvorna blir därför ett perfekt avtryck av den unika terroiren. Grüner veltliner och riesling är hörnpelarna för Domäne Wachau. Här framställs alla kvalitetskategorier från Steinfeder till Smaragd.
Terroiren i Wachau
Terroiren i Wachau är unik med Österrikes troligen äldsta bergart. Trots att Wachau är relativt litet till ytan visar denna bergart en imponerande mångfald. För flera tusen år sedan fanns det en bergskedja här som Donau har ”fräst” en väg genom. Bergarten består av Gföhler gnjes och paragnejs. Wachau har dessutom ett unikt klimat som dels påverkas av värmen från det ungerska slättlandet, dels av kalla luftströmmar från det så kallade böhmiska massivet i norr. Detta växelspel ger mineralbetonade och uttrycksfulla viner.
Varje vingårdsläge i Domäne Wachau har sin egen karakteristik. Loibenberg som tronar 420 meter över havet består av vittringsjordar av gnejs med ett fint lager lössjord och lera. Kellerberg däremot, som lyfter sig majestätiskt bakom Domäne Wachaus Kellerschlössl, består av ljus gnejs med små andelar kvarts och har samtidigt ett svalare mikroklimat. Det berömda 1 000 meter höga Eimerberget i Spitz består i sin tur av kristallina bergarter med vittringsjord och paragnejs. Här i den övre änden av Wachau gör sig den varma luften mindre märkbar och det är svalare än längre ned vid Dürnstein.
Ett av Österrikes populäraste viner är ”Katzensprung” från Domäne Wachau. Druvorna till detta vin odlas i branta terrassodlingar runt Dürnstein med urstensjordar och ett svalt mikroklimat. Det är en lätt, frisk och fruktig grüner veltliner med kvalitetsnivån Steinfeder. Det här vinet blev berömt redan för 60 år sedan eftersom det serverades i samband med att man skrev under det Österrikiska statsfördraget. Idag är det ett klassiskt vin i Domäne Wachau.
Steinfeder – Federspiel – Smaragd
1983, flera år före den stora österrikiska kvalitetsoffensiven, grundade ett antal vinproducenter föreningen Vinea Wachau. Till att börja med var det 24 vinproducenter, men efterhand tillkom fler och idag har Vinea Wachau hela 250 medlemmar.
Medlemmarna förbinder sig att följa kompromisslösa kvalitetskriterier. Det handlar bland annat om att låta naturen ha sin gång, förbud mot berikning (chaptalisierung, dvs. tillsats av socker i druvmusten) samt helt manuell framställning. Samtidigt utvecklade vinproducenterna ett kvalitetssystem för sina viner, särskilt för riesling och grüner veltliner, men även för mindre utbredda sorter som weißburgunder och neuburger.
Kvalitetssystemet från Vinea Wachau delar in vin i tre kategorier som skiljer sig en hel del från det vanliga DAC-systemet i Österrike:
Följande beteckningar används:
Steinfeder, Federspiel och Smaragd. Steinfeder, uppkallat efter gräset som växer på de branta stenarna, är den lättaste vinstilen och har enligt riktlinjerna 11,5 % alkohol. Det är ett fruktigt och friskt vin.
Federspiel är en medelfyllig vinstil som uppkallats efter bytesattrappen för falkjakt. Även detta vin är fruktbetonat med en alkoholhalt på minst 11,5 %. Smaragdödlan som bor i de branta vingårdslägena har lånat ut sitt namn till den bästa och mest imponerande vinstilen, Smaragd. Det är en kraftfull vinstil med stor mognads- och åldrandepotential. Alkoholhalten är minst 12,5 % men ofta ännu högre.