Filter
Är inte alla viner veganska?
Många människor tänker nog intuitivt att vin är ett veganskt livsmedel. Det består ju av jäst druvjuice som är en rent växtbaserad ingrediens. Men det är inte hela sanningen. När man framställer vin används en del hjälpmedel. Man kan till exempel tillsätta äggvita, mjölkprodukter eller fiskgelatin för att göra vinet klarare. Då blir slutprodukten inte längre vegansk. Allt fler vinproducenter väljer dock att erbjuda helt veganska viner. Både röda och vita viner, och alla andra typer av vin, kan framställas utan animaliska ingredienser. Dessa viner smakar minst lika bra som de ”klassiska” vinerna och passar dessutom bättre för människor med allergier eftersom de ofta innehåller mindre histamin och fruktos.När är ett vin veganskt?
Traditionella viner är inte automatiskt veganska, även om man skulle kunna tro det. När vin klarnas och filtreras används nämligen animaliska produkter. Dessa hjälper till att binda ämnen i vinet, så de inte fälls ut på botten av fatet eller tanken.Många viner klarnas med äggvita – tre äggvitor per 100 liter vin. Så blir det grumliga vinet klart. Ägget finns visserligen inte kvar efter behandlingen, men faktum är att vinet kommit i kontakt med en animalisk ingrediens. Det finns veganska alternativ till äggvita, till exempel växtproteiner, mineraljord och aktivt kol. Dessa ämnen fyller samma funktion. En annat alternativ är att låta det veganska vinet jäsa längre tills det klarnar av sig själv. Metoden fungerar dock inte för alla viner och kan dessutom påverka smaken.
Ett vin som framställs helt utan animaliskt innehåll är veganskt. Varken äggvita, gelatin från djur eller torkade simblåsor från fiskar får användas. I stället använder man växtprotein från ärtor och bönor, potatisstärkelse, naturlig mineraljord som betonit eller aktivt kol. Dessa ämnen klarnar vinet och motverkar missfärgning. Allt fler framstående producenter i Tyskland och andra länder framställer veganska viner. Som med alla premiumviner ligger tyngdpunkten på kvaliteten och den är ofta lika hög som kvaliteten hos traditionellt framställda viner. Det kan ta lite längre tid att producera veganska viner, men i gengäld får man unika produkter som blivit allt mer populära – inte bara bland veganer utan bland vindrickare i allmänhet. I webbutiken hos The Wine Company har veganska viner en märkning bredvid bilden av flaskan.
Det finns ingen enhetlig europeisk märkning än, men sigill som ”Vegetarierbund Deutschland” eller ”European Vegetarian Union” är tillförlitliga. Ett vin som saknar beteckningen ”veganskt” på etiketten är inte nödvändigtvis framställt med animaliska produkter. Många vinproducenter väljer bort sådana metoder utan att göra en sak av det. Om du är osäker kan du alltid vända dig direkt till vingården och fråga vad som gäller!
Hur smakar ett veganskt vin?
Både vinkännare och vinproducenter är ense – veganska viner smakar inte annorlunda än traditionella viner. Du kan med andra ord välja vin utifrån vingård, druvsort eller ursprungsbeteckning på samma sätt som brukar göra. Ditt favoritvin kommer att smaka lika bra även om det blivit veganskt. Följande kännetecknar veganska viner jämfört med traditionella viner:inga animaliska produkter
alternativa, naturliga tillsatser
ofta bättre för allergiker
samma höga kvalitet
alla druvsorter och smakriktningar förekommer
inte dyrare än traditionella viner
inte alltid ekologiska
Även veganska viner passar bra till mat eller söta desserter, frukt och tårta. Känn efter vad du gillar och vad som smakar gott! Det gäller för övrigt för den veganska maten i lika hög grad som för vinet. I webbutiken hos The Wine Company hittar du ett stort urval av veganska viner. Varför inte lägga till en flaska eller två i nästa beställning och prova själv? Veganska viner förtjänar en plats i varje vinförråd. Mycket nöje när du upptäcker den veganska vinvärlden!