Vinsyra

Tillbaka till översikten
Vinsyra
Den syra som ger upphov till vinkristaller.
Vinsyra är en organisk syra som förekommer naturligt i många växter, men man förknippar den framför allt med vin. Den spelar en viktig roll för regleringen av syran i vinet och är ofta orsaken till att bildas kristaller i botten eller på sidorna av en vinflaska.

Egenskaper och funktioner
- Syrahalt: Vinsyra bidrar till vinets totala syrahalt, vilken i sin tur är viktig för smaken och hållbarheten.

- Vinsten: När ett vin åldras eller förvaras vid låga temperaturer kan syran bilda kristaller som kallas vinsten. Dessa är smaklösa och ofarliga.

- Stabiliseringsmedel: Vinsyra används också inom livsmedelsindustrin som surhetsreglerande medel och stabiliseringsmedel.

Användningsområden
Förutom vinsyrans roll inom vinodling och vinframställning, används den även inom livsmedelsindustrin och farmaceutindustrin. Den ingår ofta i bakpulver och fungerar som surhetsreglerande medel i olika livsmedel.

Avlägsna vinsten
Vinsten är normalt förekommande och ett tecken på att vinet inte har utsatts för överdriven hantering. Det är dock enkelt att avlägsna kristallerna genom att filtrera vinet innan det tappas upp.

Slutsats
Vinsyra är en naturlig beståndsdel i vin som påverkar smaken och hållbarheten. Även om den ibland kan orsaka kristallbildning är detta normalt ingen anledning till oro och vinets kvalitet påverkas inte.