Vindefekter

Tillbaka till översikten
Vindefekter
Vindefekter är avvikelser som innebär att vinets smak, doft eller utseende skiljer sig från respektive vintyps önskade egenskaper. De kan uppstå under skörden, jäsningsprocessen eller lagringstiden.

Här listar vi ett antal vanliga vindefekter och orsaken till dem:

Korksmak: En av de vanligaste vindefekterna. Orsakas av den kemiska föreningen TCA (2,4,6-trikloranisol), som ofta förekommer i kontaminerade korkar. Den ger vinet en unken lukt av fuktig källare eller wellpapp.

Oxidation: När vin kommer i kontakt med syre alltför länge kan det oxidera. Detta leder till en förlust av friskhet och fruktighet, och vinet kan utveckla en platt, nötig smak.

Reduktiva aromer: Detta inträffar när ett vin har fått för lite syre. Defekten kan leda till obehagliga lukter som påminner om ruttna ägg eller vitlök och orsakas av svavelföreningar.

Brettanomyces (brett): En jäststam som ibland förekommer i viner och bildar oönskade aromer som ofta beskrivs som hästiga, läderartade eller medicinska.

Vinäger: Uppstår när vissa bakterier i alkoholen omvandlas till ättikssyra. Skänker vinet en skarp smak som påminner om vinäger.

Obalanserade tanniner: För mycket eller för lite tanniner kan göra vinet hårt eller platt.

Värmeskada: Ett vin som utsatts för höga temperaturer kan få en kokt smak och förlora sina friska, fruktiga aromer.

Kristallbildning: Ofarliga tartratkristaller kan bildas i flaskan om vinet lagras vid låga temperaturer. De är smaklösa, men kan vara irriterande.

Mussmak: En defekt som ofta förekommer i naturviner och orsakas av oönskad bakteriell tillväxt som efterlämnar en musaktig smak.

Den här defekten påverkar inte bara smakupplevelsen, utan kan även vara ett tecken på problem med framställningsprocessen eller lagringen. Noggrann hantering och övervakning under varje steg av vinframställningen kan leda till att många av de här problemen undviks.