Bedömningssystem för vin
1) 100-poängssystem Den vanligast förekommande skalan för vinbedömning är ”The Wine Advocate Rating System”. Den amerikanska vinkritikern och vinjournalisten Robert M. Parkers 100-poängsskala (med Parker-poäng, PP) har setts som standard för vinbedömning sedan 1980-talet.
Till kriterierna hör
- Utseende (upp till 5 poäng),
- Doft (upp till 15 poäng),
- Smak (upp till 20 poäng),
- Harmoni/helhetsintryck (upp till 10 poäng).
Summan av alla poäng plus 50 resulterar i vinets klassificering, där lägre än 74 PP betyder ”svagt” och ”bra” kräver minst 80 PP (de 50 extrapoängen kommer sig troligen av att skolbetygen i USA bygger på den här principen).
Upp till 100 poäng delas även ut av andra välrenommerade vinkritiker och vininstitutioner, däribland Decanter, Falstaff, Gault Millau, James Halliday, Luca Maron Wine Enthusiast och Wine Spectator. De här skalorna skiljer sig åt vad gäller små detaljer, men standarderna är jämförbara.
2) 20-poängsskalor
Det 20-poängsschema som ofta tillämpas i Europa bedömer följande kriterier:
- Färg (0 till 2 poäng),
- Klarhet och renhet (0 till 2 poäng),
- Doft (0 till 4 poäng),
- Smak (0 till 7 poäng),
- Helhetsintryck (0 till 5 poäng).
Det sammanlagda betyget utgörs av summan av de enskilda betygen. För att uppnå betyget ”bra” måste ett vin belönas med minst 10 poäng.
Max 20 poäng är också möjligt med COS-skalan (efter de latinska orden för färg, doft och smak: color, odor och sapor). Enligt COS är doften och smaken hos ett vin det viktigaste. Viner som belönas med färre än 12 poäng anses knappast vara drickbara.
3) Nationella bedömningsskalor
- Den ideella tyska jordbruksorganisationen DLG (Deutschen-Landwirtschafts-Gesellschaft) testar och bedömer varje år högkvalitativa viner och mousserande viner. För att få glänsa med upp till fem DLG-poäng måste de medverkande vinerna underkasta sig det utvärderingssystem som också ligger till grund för tilldelningen av det officiella tyska testnumret (se även under AP = officiellt testnummer).
- Standardverket för italienska viner är ”Vini d’Italia” från förlaget Gambero Rosso. Den årligen uppdaterade vinguiden delar ut vinglas – ett till ”bra”, två till ”mycket bra” och tre till ”exceptionella” viner.
- Guide Hachette, som endast finns på franska, delar ut upp till tre stjärnor till AOC-viner från Frankrike, Schweiz och Luxemburg.
4) Vinevenemang
Många regionala, nationella och internationella vintävlingar och mässor erbjuder producenter och handlare möjligheten att få sina viner provade, jämförda och bedömda av en internationell (professionell) publik.