Uhudler = Från södra Burgenland i Österrike kommer en vinspecialitet som såg dagens ljus för drygt 150 år sedan, som en direkt följd av vinluskatastrofen: Uhudler är ett oftast svagt rosa till tegelrött rosévin eller ljust rödvin med en intensiv bouquet som för tankarna till söta bär, och en frisk, kraftig syra. Kännetecknande för aromerna hos en Uhudler är en jasminton – som i Europa nedsättande kallas för ”foxton” och kommer sig av att druvan stammar från amerikanska druvor.
Ursprungligen framställdes Uhudler uteslutande av druvor som var resultatet av korsningar mellan vinlusresistenta vinstockar som importerats från andra sidan Atlanten och klassiska europeiska ädeldruvor. De nya hybridvinerna innebar visserligen en ovälkommen smakupplevelse på de europeiska tungorna, men de var ofta de enda viner man kunde få tag på. När man under kampen mot vinlusen ympade ädeldruvor på amerikanska grundstammar, valde en del vinodlare i södra Burgenland att pressa druvor från direktproducerande vinstockar – det vill säga rotäkta vinstockar som inte förädlats.
Under 1920-talet fick viner från direktproducerande vinstockar som concord, elvira, isabella, noah, othello och seibel stora framgångar. 1938 förbjöds Uhudler med motiveringen (som motbevisades först 1990) att viner från direktproducerande vinstockar innehöll otillåtna mängder finkelolja och metanol. Från mitten av 1970-talet och fram till 1980-talet var det tillåtet att producera vinet för eget bruk som hushållsdryck. När detta begrepp till följd av glykolskandalen ströks från den österrikiska vinlagen, blev även Uhudler-vinet illegalt igen. 1992 lyckades slutligen Uhudler-vinodlarna få igenom att vinet skulle klassas som regional specialitet och än en gång bli lagligt. Sedan dess har Uhudler blivit alltmer populärt – delvis för att de tämligen skadedjursresistenta vinstockarna kvalificerar vinet som biovin. Enligt legenden härrör namnet från det berguvliknande utseende som man får om man blir bakfull efter att ha druckit Uhudler.