Flaskmognad: Efter buteljeringen är källarmästarens arbete avslutat, åtminstone när det gäller stilla viner. Det sista utvecklingssteget sker helt utan yttre påverkan: Vinet mognar i flaskan. Ibland dröjer det flera år innan produkten slutligen har uppnått den önskade smaken. Under den här mångfacetterade åldringsprocessen förlorar vinet långsamt sina primäraromer, som härrör från druvorna. Även träaromerna, som uppstår i vinet först genom lagringen på ekfat, blir mildare. Samtidigt viner vinet i komplexitet. De här förändringarna sker tack vare en liten mängd syre som stannar kvar i flaskan efter buteljeringen. Det är en kemisk reaktion som kallas oxidation. Många andra reaktioner i vinet har dock inget med syre att göra, utan beror på samspelet mellan ämnen i vinet respektive nedbrytningen av dem. Syran består och blir ofta ännu mer närvarande i lagrade viner. Även färgämnena (= antocyaniner) förändras: När det gäller rött vin är omvandlingen från ungdomligt purpurrött till moget tegelrött tydlig. Färgämnena samlas i botten på flaskan och kan avlägsnas genom dekantering innan vinet avnjuts. Vita viner får istället med tiden ett gyllene skimmer och en del sorter blir med tiden mörkgula eller till och med orange. Vita viner med ädelröta har alltid en mörkare färg, men man vill inte att de ska vara bruna.