Fällningen i ett vin består av fasta partiklar som med tiden bildas i botten av en vinflaska. De här partiklarna kan bestå av olika ämnen, däribland jästceller, tanniner, proteiner och andra olösliga beståndsdelar. Det är en naturlig och oundviklig process när vinet mognar i flaskan och förekommer vid röda och vita viner.
Varför uppstår en fällning?
Bildandet av fällning är ett tecken på den naturliga process som vinet genomgår när det mognar i flaskan. De flesta viner klaras och filtreras före buteljeringen för att avlägsna stora partiklar. Med tiden kan dock en del nya partiklar bildas, detta gäller framför allt ofiltrerade eller längre lagrade viner.
Hur hanterar man fällningen?
Innan ett vin med fällning serveras bör det försiktigt hällas över i en dekanteringskaraff. Man bör se till att fällningen stannar kvar i flaskan. Vid serveringen bör man vara noga med att hälla upp vinet långsamt och så att fällningen inte virvlar upp. Därmed kan vinet avnjutas utan fällning.
Fällningens betydelse
Fällningen innebär i regel inte att det är något fel på vinets kvalitet, utan är ett tecken på vinets mognad och naturliga process. I enstaka fall kan den till och med bidra till vinets komplexitet och textur. När man avnjuter ett vin med fällning är det dock viktigt att först separera fällningen från det klara vinet för att undvika grumlighet och oönskade partiklar i vinglaset.