Dosage

Tillbaka till översikten
Dosage
Vid framställningen av mousserande vin tillsätts normalt två typer av dosage (tillsatser av speciella ämnen): liqueur de tirage och liqueur d’expédition. Liqueur de tirage innebär att man tillsätter en lösning av vin, socker och jäst till det färdiga grundvinet för att få igång en andra jäsning. Liqueur d’expédition balanserar syran och ersätter den mängd vin som går förlorad under degorgeringen. Den utgörs i regel av vin med upplöst rörsocker.  

Sockerhalt per liter i de olika champagnetyperna: 
- doux: 50 gram 
- demi-sec: 32 till 50 gram 
- sec: 17 till 32 gram 
- extra dry: 12 till 17 gram 
- brut: mindre än 12 gram 
- extra brut: 0 till 6 gram  

Tilläggen "brut nature", "pas dosé" eller "dosage zéro" på etiketten till en champagneflaska anger att restsockerhalten är mindre än tre gram och att ingen dosage med socker har tillsatts.