DAC

Tillbaka till översikten
DAC
DAC, som står för "Districtus Austriae Controllatus", är ett system för ursprungsbeteckning av kvalitetsviner från Österrike. Liksom det franska systemet Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) och det italienska systemet Denominazione di Origine Controllata (DOC), syftar DAC-systemet till att skydda och reglera ursprunget och kvaliteten på österrikiska viner.

Beskrivning av DAC-systemet 
- Specificering av geografiskt område:
DAC omfattar specifika geografiska vinregioner i Österrike som är bäst lämpade för vissa bestämda druvsorter eller stilriktningar. Områdena är i regel noggrant definierade och representerar en unik terroir.

 - Specificering av druvsorter:
DAC definierar inte bara det geografiska området, utan även den eller de druvsorter som får lov att odlas i det här området. Detta är viktigt för att kunna bestämma ett vins stilriktning, t.ex. Grüner Veltliner DAC.

 - Kvalitetsstandarder:
DAC fastslår kvalitetsstandarder för druvodling och vinframställning för att säkerställa att de producerade vinerna uppfyller de förväntade egenskaperna och standarderna. Detta omfattar exempelvis föreskrifter för mognadsgrad, begränsning av skördeuttag och oenologiska metoder.

 - Kontrollprovningar:
Innan ett vin får lov att använda DAC-beteckningen måste det genomgå en sensorisk kontroll där experter säkerställer att det uppfyller de fastställda stilriktlinjerna.

Betydelse
DAC har stor betydelse för österrikiska kvalitetsviner eftersom systemet ger konsumenterna en tillförlitlig möjlighet att identifiera viner med en viss ursprungsort och karaktär. Det främjar också den regionala stoltheten och skyddar vinframställningen mot orättvis konkurrens.

Exempel på DAC-områden
- Kamptal DAC:
Känt för grüner veltliner och riesling.

- Wachau DAC:
Berömt för torra och eleganta riesling- och grüne veltliner-viner.

- Südsteiermark DAC:
Specialiserat på sauvignon blanc och schilcher (rosévin).

Slutsats
DAC är ett viktigt system för ursprungsbeteckningen av österrikiska viner, som skyddar och reglerar vinernas ursprung och kvalitet. Det gör det möjligt för konsumenterna att välja viner baserat på ursprung och stilriktning, och främjar mångfalden och kvaliteten inom den österrikiska vinproduktionen.