Cru

Tillbaka till översikten
Cru
Begreppet ”cru” kommer från det franska verbet ”croître” (växa). Översatt till svenska betyder det ”tillväxt”. Crus är en beteckning som används i ett officiellt franskt klassificeringssystem för vingårdar av exceptionell kvalitet. En vingård anses vara extra bra när vinet som stammar därifrån (vin de cru, eller kortare uttryckt cru) förkroppsligar terroiren på ett typiskt sätt.  

Förutom appellationssystemet som följer EU:s vinlag, har flera av Frankrikes regioner även väletablerade klassificeringssystem som rangordnar vingårdar av exceptionell kvalitet som crus på olika nivåer. I en del områden i Bordeaux är de bästa vingårdarna till exempel rangordnade i fem crunivåer som i stort sett varit oförändrade sedan 1855. Även AOC Côtes de Provence har olika cruklasser. De bästa vingårdarna i Bourgogne benämns som Grand crus eller Premier crus. Den här indelningen finns även i Champagne, men där betecknar cru istället en vinort. Även Beaujolais tillämpar cruklasser, och regionens mest exklusiva viner säljs under beteckningen Crus Beaujolais

Italien och Schweiz har också börjat klassificera extraordinära vingårdar som crus, liksom de tyska vinregionerna Rheinhessen och Rheingau. I den tyska vinlagen har dock ”cru” (ännu) inte förankrats. Inte heller VDP-kvalifikationerna ”Große Lage” och ”Großes Gewächs” har officiell status.