Vitt vin på rödvinsdruvor
Den franska beteckningen ”Blanc de Noir” – vitt på svart – beskriver den speciella framställningsmetod där rödvinsdruvor pressas till ett vitt vin. Både namnet och framställningsmetoden har sitt ursprung i Champagne.
Det klassiska förfarandet för en champagne är nämligen en cuvée på vita och röda druvor, närmare bestämt på pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Beteckningen Blanc de Noir gäller dock inte bara mousserande viner som champagne och crémant utan även stilla viner. I motsats till Blanc de Blancs har musten till en Blanc de Noir en mild roséton.
I Tyskland kan beteckningen även användas för viner på rödvinsdruvor. Ibland ser man också beteckningen ”weißgekeltert” på vinetiketten. Ett klassiskt Spätburgunder Weißherbst kan också förses med tillägget Blanc de Noirs. Om man pressar rödvinsdruvorna direkt efter skörden är musten ljus. Den röda färgen finns nämligen i druvornas skal och frigörs endast om musten tillåts få längre skalkontakt. Extraktionen av färgen kallas maceration – som betyder ”urlakning”. Under jäsningsprocessen lakar musten, sockret i musten och den alkohol som bildas ut färgen från skalen.
Smaken hos en Blanc de Noir utmärks av en mjuk syra. Den återhållna syran är ett resultat av att rödvinsdruvor oftast har en lägre syrahalt. Blanc de Noir är alltså det perfekta vita vinet för alla som föredrar milda och samtidigt fruktiga och kraftfulla viner. Det förenar ljusa frukttoner av äpple och päron med aromer av skogsbär, jordgubbar och hallon och är därför ett perfekt universalvin att servera till sallad, fisk och kött.