Fransk elegans från Champagne
Beteckningen ”Blanc de blancs” – vitt på vita druvor – kommer föga överraskande från Frankrike och betydde ursprungligen champagne på chardonnaydruvor. Champagne framställs även på röda druvor och därför finns även beteckningen ”Blanc de noirs” – vitt på svarta druvor – för om man pressar rödvinsdruvor direkt är musten i det närmaste färglös. Beteckningen har spridit sig från Champagne ut till resten av vinvärlden.
Blanc de Blancs – klassikern
En klassisk champagne ”Blanc de Blancs” framställs som redan nämnts mestadels av chardonnaydruvor. För att framställa en champagne blanc de blanc pressar man chardonnaydruvorna direkt efter skörden. Musten jäser i flaskor. Efter jäsningen får champagnen mogna några månader. Därefter tillförs champagnen en lösning av jäst och socker som kallas dosage, för att starta en andra jäsning som skänker det mousserande vinet en elegant karaktär med djup och finess. Slutligen får champagnen mogna igen i flaskan – enligt champagnehusets traditioner.
En champagne blanc de blanc är torr och frisk med en lätt arom av citrusfrukter och – tack vare flaskjäsningen – en aning jäst. Smaken är livlig och pärlande med en lätt syra. Mousserande viner av typen ”Blanc de Blancs” är populära som aperitifer eftersom de är lätta och friska med en uppfriskande arom. En Blanc de blanc har en ljus färg och en mild arom. Det är oftast ett lätt och torrt mousserande vin med en spritsig och saftig munkänsla. Smakbilden hos stilla vita viner som framställs enligt ”Blanc de Blancs”-metoden har ungefär samma arombild som mousserande viner. Det är den spritsiga friskheten och den milda elegansen som uppskattas så av vinälskare över hela världen.