Bergerac

Tillbaka till översikten
Bergerac
Från det vidsträckta vinområdet Bergerac i sydvästra Frankrike kommer utmärkta röda och vita viner samt ett litet antal utsökta roséviner. De bästa AOC-vinerna från Bergerac håller samma klass som vinerna från den västra grannen Bordeaux, men prisnivån är betydligt mer konsumentvänlig. Den druvpalett som odlas i appellationerna Bergerac och Côtes de Bergerac samt i de enskilda appellationerna Côtes de Montravel, Haut-Montravel, Montbazillac, Pécharmant och Saussignac, är densamma som i Bordelais.  

Konkurrensen mellan vinregionerna sträcker sig hela vägen tillbaka till Medeltiden. Eftersom alla viner måste skeppas från hamnen i Bordeaux kunde den mäktigare regionen försvåra handeln för sin ”lillebror” genom tullavgifter och restriktiva föreskrifter – vilket dock inte bromsade den växande populariteten hos Bergerac-vinerna. Framför allt det söta Monbazillac-vinet blev omtalat internationellt flera hundra år innan Talleyrand serverade det vid Wienkongressen (1814/1815).