Vin med beteckningen ”Barrique” har idag i det närmaste legendstatus. Barrique är ett franskt ord som betecknar en fattyp av det speciella ekträ som används för vinlagring i Bordeaux. Franska vinproducenter har flera hundra års erfarenhet av faten. Ett barriquefat kan användas högst två eller tre gånger för lagring eftersom det kan förlora upp till 85 procent av sina aromer redan efter första omgången. Därför är detta en kostsam vinframställningsmetod. Genom att hyvla insidan kan man dock ofta frisätta ytterligare aromer.
Viner med epitetet ”Barrique” på etiketten måste lagras en längre tid på små fat, vilket innebär att man låter dem mogna där. Lagringstiden varierar och kan i Frankrike överstiga 18 månader. Vid lagringen på ekfat uppstår en växelverkan mellan å ena sidan tanninerna i vinet och å andra sidan vanillinet och tanninerna i ekträet. Dessutom rostas faten invändigt, vilket gör att vinet utvecklar aromer av kaffe, rostat bröd och karamell. Ekfatslagring spelar en viktig roll för röda viner, men metoden blir dessutom blir allt vanligare för vita viner. Vinerna måste hålla hög kvalitet och vara lagringsdugliga samt uttrycksfulla och tanninrika. Klassiska druvsorter med goda förutsättningar är merlot, sauvignon, cabernet, pinot noir och st. laurent. Bland vitvinsdruvorna är chardonnay och pinot blanc särskilt lämpliga.