Barbaresco tecknas av årstiderna
Nebbiolo är en sen druvsort som skördas först i oktober. Namnet har den fått från den dimma (nebbia) som ofta täcker vingårdarna på hösten. Även den karakteristiska vita beläggningen på druvorna kallas så. Nebbiolo kommer ursprungligen från Piemonte. Där har den odlats i större utsträckning i distrikten Monferrato och Langhe åtminstone sedan 1200- och 1300-talet. Det är inte ovanligt med stora smakskillnader hos olika årgångar av Barbaresco och andra nebbioloviner. Anledningen är den sena mognaden och skörden. Det faktum att druvan mognar så sent har även påverkat framställningsmetoden för Barbaresco.
Långsiktig framgång med franska jäsningsmetoder
I början av 1800-talet var söta Barbaresco fortfarande vanligast. Eftersom druvan mognade sent jästes vinet ofta under de kalla vintermånaderna. Låga temperaturer i vinkällaren gjorde att vinet inte hann jäsa färdigt och en del restsocker blev kvar.
Från ca 1850 började man använda samma metod som vinodlarna i den svala regionen Champagne i Frankrike. Nya underjordiska vinkällare med jämnare temperatur och bättre hygien i hanteringen gav högre kvalitet. Vinkooperativet ”Produttori del Barbaresco” som grundades 1894, och nybildades 1958, säljer vinerna med Cru-klassificering sedan 1967.
Lång lagring ger komplex smakbild
På 1970-talet introducerades flera produktionsmetoder från Bourgogne. Barbaresco fick då en mjukare och fruktigare karaktär. Genom utvalda barriquefat, modern fermentering och minskade skördeuttag fick det traditionella vinet ett mycket bättre rykte. Idag producerar kooperativets 50 vinodlare druvor till Barbaresco på ca 110 hektar. Innan vinet kommer ut i handeln ska Barbaresco lagras minst 26 månader (varav 9 månader på träfat) och Barbaresco Riserva 50 månader (varav 9 månader på träfat). Priset för Barbaresco Riserva ligger därför lite högre. Även kända vingårdslägen (”menzioni geografiche aggiuntive”) leder till ett högre pris.
Perfekt till kraftiga och smakrika maträtter
Barbaresco från kommunen med samma namn brukar vara ett ljust och lätt vin, men har samtidigt mycket aromer och bra struktur. Några kända vingårdslägen är Asili, Martinenga, Montestefano och Rabaj. Vinerna från Neive är ofta kraftigare med mer garvsyra. Där finns kända lägen som Albesani, Bricco di Neive, Gallina och Santo Stefano. Det kändaste läget för lätta, men raffinerade Barbaresco från Treiso är Pajorè. Bra Barbaresco kan lagras upp till 20 år. I bouqueten ryms aromer som rosor, viol, körsbär, tryffel, fänkål och lakrits. Hos äldre viner framträder även toner av rök, läder och tjära.
Barbaresco passar till stek, köttgrytor som den regionala rätten ”bollito misto”, vilt och vällagrade ostar. Beställ några flaskor av det fina vinet från Piemonte enkelt online.