Vinodling i det svalare norra Rhône
Vinodlingen vid Rhône delas in i två territorier, eftersom klimatet och jordmånen i norra och södra delen skiljer sig kraftigt åt. I norr är det svalare och här odlas cinsaut, mourvèdre, viognier, marsanne, roussanne och syrah. De mest kända appellationerna är Château-Grillet, Châtillon-en-Diois, Coteaux de Die och Condrieu. Från norr och från Drôme kommer de mousserande vinerna Crémant de Die och Clairette de Die.
Medelhavsprägel i södra Rhône
Den södra delen av Rhône är varmare, mer medelhavspräglad och större till ytan. Här växer bland annat grenache, mourvèdre, cinsaut, syrah och carignan. Bland vitvinsdruvorna dominerar bourboulenc, grenache blanc, clairette blanche, piquepoul blanc och picardon.
Till skillnad från vinodlarna i norr är de i söder mer benägna att blanda druvor. Kända appellationer är Beaumes-de-Venise, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages med 17 enskilda appellationer. Andra betydelsefulla områden är Coteaux Pierrevert, Coteaux du Tricastin, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Lirac, Tavel, Vacqueyras och Vinsobres.
Geologin definierar smaken
De olika karaktärsdragen hos vinerna från Rhône kan förklaras med olika jordmåner. I norr har vulkanaktivitet för 300 miljoner år sedan skapat granitsten. I söder består jorden främst av marina lämningar och sediment av kalk och märgel.
När vattenytan i Medelhavet sjönk för mycket länge sedan blev flodbädden i Rhône allt djupare. På sidorna av dalgången bildades terrasser med en blandning av sand, lera och silikatsten. Fördelningen av olika stenarter som granit, kalksten, kvartssand och lera reglerar vattenhushållningen i vinodlingarna. Bergarten i Rhône ger vinerna unika aromer och smaknoter.
Resa till Rhônevinets ursprung
Den långa vintraditionen och mångfalden av druvsorter har alltid lockat besökare till Rhône. Vinturismen har blivit viktig för ekonomin och tiotusentals vinälskare besöker södra Frankrike varje år. Här kan de resa längs dussintals regionala vinrutter. En internationellt känd rutt är ”Route des vins des Côtes du Rhône” med sex alternativa sträckor. Längs dessa sträckor finns många vinorter som erbjuder besökarna vinprovningar, så kallade ”caveaux de dégustation”.