Värt att veta om vinregionen Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon ligger vid medelhavskusten i södra Frankrike. I regionen finns totalt 300 000 hektar odlingsareal. Det är den tredje största odlingsarealen i Frankrike.
Vinregionen Languedoc-Roussillon kallas ofta ”Frankrikes Kalifornien”. I likhet med staten i USA har regionen många soltimmar, många olika mikroklimat och olika landskapsformationer.
Jordmånerna i regionen passar för vin och de lokala vinodlarna vet att utnyttja detta faktum. En stor del av jorden är så kallad alluvialjord som tillskrivs särskilt bra odlingsegenskaper. I bra jordar med skiffer, granit eller lerkalk mognar druvorna till regionens förstklassiga viner optimalt.
Druvorna i Languedoc-Roussillon – chardonnay, cabernet sauvignon och merlot
De vanligaste druvsorterna i regionen är chardonnay, cabernet sauvignon och merlot. Men även grenache, mourvèdra och syrah används i fantastiska viner. Vinerna från Languedoc-Roussillon har en unik medelhavskaraktär.
Särskilt omtyckt är druvsorten syrah. Denna druvsort trivs utmärkt i Languedoc-Roussillon och ger färgstarka och komplexa viner som vinner hjärtan hos många vinälskare med sin varma karaktär, täta struktur och aromrikedom.
Vin från Languedoc-Roussillon på väg upp
Den franska regionen Languedoc-Roussillon har i många år kämpat med ett rykte som producent av billigt vin. Men en sak är säker: Det är en vinregion som bjuder på överraskningar. Languedoc-Roussillon har utvecklat ett rykte som franskt insidertips där man kan hitta utmärkta viner till bra priser. På 1980-talet fick flera vinområden i regionen samtidigt sin AOC-status (Appellation d’Origine Contrôlee).
I Languedoc är det bland annat:
Coteaux du Languedoc
Corbières
Minervois
Chinin
Cabardès
Malepère
I Roussillon ligger följande appellationer:
Côtes du Roussillon
Côtes du Roussillon Villages
Hela regionen producerar drygt 300 000 hektoliter vin per år. Det motsvarar knappt 40 procent av de franska vinerna, men 98 procent av Vins Doux Naturels: Muskat och portvinsliknande, ofta röda, likörviner.
Utsökt mat och underbart landskap
Vinregionen Languedoc-Roussillon är en av de mest fascinerande i Frankrike. Här finns en enorma mångfald av druvsorter och många kreativa vinodlare. Mottot för dagen är ”L’art de faire parler le terroir”, vilket ungefär betyder konsten att få jorden att tala. Oavsett om vinodlarna producerar enkla lantviner eller topprankade viner står hög kvalitet först på dagordningen. På många vingårdar erbjuds även vinprovningar och guidade rundturer.
Tips! Många vinodlare i regionen hyr ut gästrum i anslutning till vingården. Efterfrågan brukar vara stor så det rekommenderas att boka rum i god tid före ett eventuellt besök. Mottot för vinodlarna hittas även i det regionala köket. Här serveras maträtter som passar till vinet. En kulinarisk höjdpunkt är den världsberömda rätten cassoulet. Det är enkel gryta av fett, bönor, fläsk och små korvar som fullkomligt exploderar av smaker. För den som vill ta med en gåva hem rekommenderas den smakrika honungen av garrique eller örter som oregano, rosmarin och enbär från urgamla buskar i Languedoc-Roussillon. Dessa delikatesser kan inhandlas på alla lokala marknader där man även säljer nyplockade körsbär, druvor och aprikoser.
Historien om Languedoc-Roussillon
I sitt läge mellan havet och bergen bildar Languedoc-Roussillon en naturlig förbindelse mellan Spanien och Italien. Regionen har en brokig historia och många stammar, folkslag och härförare har satt sin fot här. Under 500 år satte romarna sin prägel på regionen. Tack vare de bördiga alluvialjordarna och medelhavsklimatet har de flackare delarna av regionen alltid brukats på något sätt.
Från början odlades mest säd, men under 1600- och 1700-talet utvecklades vinodlingen. Vid den här tiden destilleras stora delar av skörden. Mängden vinalkohol som exporteras vid den här tiden motsvarar bara en tiondel av allt vin som destillerades. I början av 1800-talet ligger tyngdpunkten i Languedoc-Roussillon på billiga vardagsviner. Och efterfrågan är stor.
Först på 1900-talet minskar konsumtionen och kvalitetskraven ökar. Det var ett dilemma i Languedoc-Roussillon där man hittills mest producerat dussinviner. Nya och bättre druvsorter planterades i ett försök att uppfylla de höga kvalitetskraven.
Idag har regionen ett mycket gott rykte och producerar exklusiva viner av hög kvalitet med stor internationell efterfrågan.