Händelserik historia
En gång i tiden var det här Frankrikes till ytan största vinodlingsområde, men med vinlusens intåg under slutet av 1800- talet kom en dramatisk nedgång. Det handlar förstås om Chablis. Området som omger orten med samma namn vid floden Yonne i norra Frankrike har en händelserik vinhistoria som börjar redan på 100-talet efter Kristus. Det var – som så ofta i Centraleuropa – romarna som kultiverade de första druvstockarna, och det var kyrkan som vid någon tidpunkt övertog det vinologiska arvet och utvecklade det. Ett särskilt avtryck på vinodlingen i Chablis gjorde munkarna vid cistercienserklostret i Pontigny. Man tror till och med att det var dessa klostermunkar som etablerade chardonnaydruvan i Bourgogne. Innan vinlusen gjorde sitt intåg i Europa fanns det omkring 40 000 hektar druvstockar mellan Chablis och Auxerre. I mitten av 50-talet återstod endast 500 hektar. Jämfört med andra franska vinodlare kämpade odlarna i Chablis om möjligt ännu hårdare för sin överlevnad. Vinlusen var ett stort hot, dålig försäljning ett annat och så här långt norrut drabbades man även av tidig frost och hagel. Från 1945 finns till exempel ingen årgång överhuvudtaget. Den sena frosten var så förödande att inte en enda flaska kunde produceras.
Ovanliga jordformationer ger en egen stil
Nya metoder i både odlingar och källare har sedan 60-talet gjort området attraktivt för vinodlare igen. Det ska vi vara tacksamma för, eftersom nedgången i det gamla vinlandskapet innebar en förlust för hela vinvärlden. I Chablis finns geologiska och geografiska förutsättningar för en helt unik vinstil. Officiellt tillhör vindistriktet Chablis den större vinregionen Bourgogne, men det ligger närmare Champagne och inte särskilt långt ifrån appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Faktum är att Chablis ligger som i en triangel mellan områdena Sancerre, Champagne och Côte d’Or, och påverkas av influenser från alla tre. Inslag av krita och kalksten i chablis för tankarna till Champagne, medan smaken av flinta kan härröras till Sancerre. Den som får ett förstklassigt Chablis Grand Cru-vin i glaset kan dock knappast missta det för något annat än ett vin från Bourgogne, eftersom chablis uteslutande framställs av chardonnay.
Krita, kalk och Premier Cru
Sydvästsluttningarna norr om staden Chablis utgör regionens hjärta. Här dominerar kimmeridgekrita och kalksten, samma stora åder som löper från Englands kritkust, genom hela Champagne och fram till de sista utlöparna i Bourgogne. Vid sidan av den här ådern finns också ett sandigare kalkskikt som kallas portlandkalk. 1978 pågick en förbittrad strid mellan två producentgrupper om huruvida viner från de här jordarna kunde vara lika bra som viner producerade på kimmeridge. Jordarnas kvalitet har normalt en direkt inverkan på indelningen i kvalitetsnivåer. I Chablis och i övriga Bourgogne tillämpas ett system med flera nivåer. Den lägsta nivån är Petit Chablis, som växer i oansenliga jordar och har en marginell betydelse med sin odlingsareal på 713 hektar. Dessa viner är vardagsviner i Chablis. Chablis AC har en odlingsareal på över 3 000 hektar och är med god marginal den största gruppen. Chablis AC kan jämföras med ”villagevinerna”, det vill säga byvinerna, från övriga Bourgogne. Nästa kvalitetsnivå är Premier Cru (med knappt 800 hektar) och högst upp i kvalitetspyramiden hittar vi Grand Cru med 104 hektar i Blanchots, Bourgros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur och Vaudésir. Det finns en allmän enighet om att Les Clos ger de mest långlivade och mest komplexa vinerna. Typiska Chablis-viner är mineralbetonade med en nästan asketisk renhet, men även djup och komplexitet, intensitet och elegans – om vinet får tid att utvecklas.
Traditionellt lagras Chablis i stengods, betong eller rostfritt stål för att bevara de livliga mineraltonerna och den friska karaktären. På senare år har man emellertid, framför allt för Premier Cru och Grand Cru, valt att lagra på träfat. Därigenom har Chablisstilen närmat sig Bourgogne. Vilken stil man föredrar är givetvis en smaksak. Ett typiskt Chablis ska ha en lätt viskositet och en gyllene färg med drag av grönt. Doften är lätt metallisk med rena mineraltoner från flinta och krita, samt aromer av rostat bröd, jäst och rostade nötter. Chablisvinerna är alltid utjästa (knastertorra) och på tungan tätare, djupare och rikare än doften låter ana. När dessa egenskaper förenas i ett glas Chablis möts man av ett egensinnigt vin som garanterat gör avtryck i minnet.
Köp vin från Chablis online
I vårt webbsortiment har vi samlat några av de bästa vinerna från Chablis. Kanske hittar du din nya favorit här. Köp vin bekvämt hemifrån.