Tierras de Cair
2011Ribera del Duero DODenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (2)
Utmärkelse
för årgången 2011
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2011
Guía Peñín
Förklaring skala
100–96 poäng: Unikt, världsklass
95–90 poäng: Helt enastående
89–85 poäng: Mycket bra, tendens till utsökt, bör provas
84–80 poäng: Genomsnittligt, bra, dugligt
79–75 poäng: Under genomsnittet, eventuellt bristfälligt
under 75 poäng: Orent, rekommenderas inte
Prisad av
Guía Peñín
Guía Peñín är en spansk vinguide som endast befattar sig med spanska viner. Vinguiden grundades 1990 av den välrenommerade vinjournalisten José Peñín och kommer ut årligen. Med tiden har den utvecklats till att bli det viktigaste verket om den spanska vinvärlden.
Guiden ger en inblick i temaområdena vinodling, källarteknik, druvpalett, vinkvalitet och vinnjutning. Samtidigt innehåller den endast omdömen om de viner som provas, inga beskrivningar.
Guía Peñín provar varje år långt över 10 000 viner och för att klara detta har man tillgång till ett provningsteam bestående av mycket kunniga experter. Till skillnad från många andra vinguider genomför man här inga blindprovningar, utan vinprovarna vet vilket vin de har framför sig och från vilken vingård det kommer. Här utlovar man en högre grad av rättvisa eftersom man kan ta hänsyn till vinets och vingårdens utveckling vid bedömningen. Vinerna bedöms enligt det gängse 100-poängssystemet och viner som belönas med över 93 poäng provas två gånger. Tack vare vinprovningarna har Guía Peñín byggt upp en databas med över 100 000 poster. Provningarna genomförs i regel mellan januari och juni.
Guía Peñín utkommer även på spanska, engelska och kinesiska.
Castilla - León
Den spanska tempranillodruvans hemtrakter
Ribera del Duero – en vinregion som på endast tre decennier utvecklats till premiumregion.
Regionen är belägen 100 km norr om Madrid och här odlas rödvinsdruvor – näst intill uteslutande tempranillo – på en odlingsyta som omfattar knappt 21 000 hektar. Andra druvor upptar endast några hundra hektar. Den här lilla vinregionen är känd för sina förstklassiga rödviner, som ständigt belönas med toppbetyg i internationella tävlingar. Regionen är uppkallad efter den flod med samma namn som rinner genom landskapet. Sedan Ribera del Duero blev en DO 1982 har regionen utvecklats till en av Spaniens mest kända. Nästan 300 vinodlare och vinproducenter är idag verksamma här.
Tempranillo
Spaniens mest berömda druva
Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
Profilkort
- Artikelnr 658403
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2011
- Vinregion Castilla - León
- Vinområde Ribera del Duero DOP
- Skyddat ursprung Ribera del Duero
- Druvsorter 100% Tempranillo
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14,5 % Vol.
- Restsocker 2 g/L
- Syrahalt 5,33 g/L
- Lagringspotential 2030
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter och äggprotein
- Adress producent/påfyllare Dominio de Cair S.L., R.E. N8477 BU, La Aguilera, Spain
- Land Spanien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt