Prunotto Barbaresco
2020Barbaresco DOCGHär presenteras ett stilsäkert, klassiskt barbaresco. Färgen är rubinröd och lätt transparent. Doften karakteristisk med framträdande aromer av körsbär, körsbärskompott och röda vinbär tillsammans med utsökta toner av mörk choklad och torkade kryddor. Smaken är kraftfull och elegant med fina, väl integrerade tanniner. Även avslutningen präglas av körsbär, choklad och kryddor och eftersmaken är lång och komplex. Det är ett renodlat barbaresco – helt enligt Piemontetraditionen.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2020
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Piemonte
Nebbiolodruvans hemtrakter
Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.
I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.
Profilkort
- Artikelnr 435289
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2020
- Vinregion Piemonte
- Vinområde Barbaresco
- Skyddat ursprung Barbaresco
- Druvsorter 100% Nebbiolo
- Serveringstemperatur 16 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Lagringspotential 2032
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Prunotto S.R.L. Alba - Italia
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt