Ottosoldi Gavi
2020Gavi DOCGVingårdens historia började för drygt 100 år sedan med en äldre herre och ett startkapital på några få slantar. På senare tid har den i Piemonte legendariska familjen Moccagatta format egendomen till en av de bästa Gavi-producenterna, vilket märks tydligt på det här fruktiga och friska vinet.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (5)
Utmärkelse
för årgången 2021
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2020
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2018
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2016
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2016
The Wine Spectator
Förklaring skala
Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:
100–95 poäng Klassiskt – ett stort vin
94–90 poäng Utmärkt
89–85 poäng Mycket bra
84–80 poäng Bra
Prisad av
The Wine Spectator
”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.
Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.
Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.
Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.
Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda.
Kundomdömen (4)
Perfekt vitt vin (till årgång 2018)
Gott vin (till årgång 2018)
Godaste vita vinet jag prövat (till årgång 2017)
Underbart gott vin (till årgång 2017)
Piemonte
Nebbiolodruvans hemtrakter
Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.
I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.
Profilkort
- Artikelnr 256377
- Beteckning vin
- Vintyp Vitt vin
- Årgång 2020
- Vinregion Piemonte
- Vinområde Gavi
- Skyddat ursprung Gavi
- Druvsorter 100% Cortese
- Eko-märkning DE-ÖKO-006
- Eko-märkning IT-BIO-015
- Serveringstemperatur 10 °C
- Alkoholhalt 12,5 % Vol.
- Restsocker 2,5 g/L
- Syrahalt 5,7 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Plastkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Ottosoldi s.a.r.l., Torino - Italia - nelle cantine di Gavi
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt