Granja Remelluri Rioja Gran Reserva
2012Rioja DOCaDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (8)
Utmärkelse
för årgången 2012
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2012
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2012
Tim Atkin
Förklaring skala
Tim Atkins omdömen stämmer i mångt och mycket överens med Robert M. Parkers 100-poängssystem. Hans genomsnittliga omdöme ligger på 90,5 poäng och hälften av hans omdömen ligger i spannet mellan 88 och 93 poäng.
100–96 Förstklassigt vin
95–91 Enastående vin
90–86 Mycket bra vin
85–80 Bra vin
79–75 Acceptabelt vin
<75 Bristfälligt vin
Prisad av
Tim Atkin
Tim Atkin föddes i England 1961 och anses sedan 30 år tillbaka vara en av Storbritanniens största vinexperter jämte Jancis Robinson och Michael Broadbent (död 2020). Han har bland annat publicerat artiklar i ledande facktidskrifter som ”Decanter”, författat böcker om vin och skrivit kolumner för olika dagstidningar på temat vin. När ”Observer” ville dra in hans kolumn 2010 bildades en stor protestgrupp på Facebook.
Tim Atkin arbetar även som fotograf. Han har vunnit ett stort antal priser för sina reportage, artiklar och kolumner, troligen fler än någon annan journalist inom det här området.
Dessutom är han ordförande för viktiga vintävlingar som ”International Wine Challenge”, ”New Spain Award” och ”Vins de Pays Top 100”.
2001 slutförde han ”Master of Wine”-utbildningen vid ”Institute of Masters of Wine”, något som endast ett fåtal andra lyckats med.
Utmärkelse
för årgången 2012
Guía Peñín
Förklaring skala
100–96 poäng: Unikt, världsklass
95–90 poäng: Helt enastående
89–85 poäng: Mycket bra, tendens till utsökt, bör provas
84–80 poäng: Genomsnittligt, bra, dugligt
79–75 poäng: Under genomsnittet, eventuellt bristfälligt
under 75 poäng: Orent, rekommenderas inte
Prisad av
Guía Peñín
Guía Peñín är en spansk vinguide som endast befattar sig med spanska viner. Vinguiden grundades 1990 av den välrenommerade vinjournalisten José Peñín och kommer ut årligen. Med tiden har den utvecklats till att bli det viktigaste verket om den spanska vinvärlden.
Guiden ger en inblick i temaområdena vinodling, källarteknik, druvpalett, vinkvalitet och vinnjutning. Samtidigt innehåller den endast omdömen om de viner som provas, inga beskrivningar.
Guía Peñín provar varje år långt över 10 000 viner och för att klara detta har man tillgång till ett provningsteam bestående av mycket kunniga experter. Till skillnad från många andra vinguider genomför man här inga blindprovningar, utan vinprovarna vet vilket vin de har framför sig och från vilken vingård det kommer. Här utlovar man en högre grad av rättvisa eftersom man kan ta hänsyn till vinets och vingårdens utveckling vid bedömningen. Vinerna bedöms enligt det gängse 100-poängssystemet och viner som belönas med över 93 poäng provas två gånger. Tack vare vinprovningarna har Guía Peñín byggt upp en databas med över 100 000 poster. Provningarna genomförs i regel mellan januari och juni.
Guía Peñín utkommer även på spanska, engelska och kinesiska.
Utmärkelse
för årgången 2010
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2010
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2010
Tim Atkin
Förklaring skala
Tim Atkins omdömen stämmer i mångt och mycket överens med Robert M. Parkers 100-poängssystem. Hans genomsnittliga omdöme ligger på 90,5 poäng och hälften av hans omdömen ligger i spannet mellan 88 och 93 poäng.
100–96 Förstklassigt vin
95–91 Enastående vin
90–86 Mycket bra vin
85–80 Bra vin
79–75 Acceptabelt vin
<75 Bristfälligt vin
Prisad av
Tim Atkin
Tim Atkin föddes i England 1961 och anses sedan 30 år tillbaka vara en av Storbritanniens största vinexperter jämte Jancis Robinson och Michael Broadbent (död 2020). Han har bland annat publicerat artiklar i ledande facktidskrifter som ”Decanter”, författat böcker om vin och skrivit kolumner för olika dagstidningar på temat vin. När ”Observer” ville dra in hans kolumn 2010 bildades en stor protestgrupp på Facebook.
Tim Atkin arbetar även som fotograf. Han har vunnit ett stort antal priser för sina reportage, artiklar och kolumner, troligen fler än någon annan journalist inom det här området.
Dessutom är han ordförande för viktiga vintävlingar som ”International Wine Challenge”, ”New Spain Award” och ”Vins de Pays Top 100”.
2001 slutförde han ”Master of Wine”-utbildningen vid ”Institute of Masters of Wine”, något som endast ett fåtal andra lyckats med.
Utmärkelse
för årgången 2010
Guía Peñín
Förklaring skala
100–96 poäng: Unikt, världsklass
95–90 poäng: Helt enastående
89–85 poäng: Mycket bra, tendens till utsökt, bör provas
84–80 poäng: Genomsnittligt, bra, dugligt
79–75 poäng: Under genomsnittet, eventuellt bristfälligt
under 75 poäng: Orent, rekommenderas inte
Prisad av
Guía Peñín
Guía Peñín är en spansk vinguide som endast befattar sig med spanska viner. Vinguiden grundades 1990 av den välrenommerade vinjournalisten José Peñín och kommer ut årligen. Med tiden har den utvecklats till att bli det viktigaste verket om den spanska vinvärlden.
Guiden ger en inblick i temaområdena vinodling, källarteknik, druvpalett, vinkvalitet och vinnjutning. Samtidigt innehåller den endast omdömen om de viner som provas, inga beskrivningar.
Guía Peñín provar varje år långt över 10 000 viner och för att klara detta har man tillgång till ett provningsteam bestående av mycket kunniga experter. Till skillnad från många andra vinguider genomför man här inga blindprovningar, utan vinprovarna vet vilket vin de har framför sig och från vilken vingård det kommer. Här utlovar man en högre grad av rättvisa eftersom man kan ta hänsyn till vinets och vingårdens utveckling vid bedömningen. Vinerna bedöms enligt det gängse 100-poängssystemet och viner som belönas med över 93 poäng provas två gånger. Tack vare vinprovningarna har Guía Peñín byggt upp en databas med över 100 000 poster. Provningarna genomförs i regel mellan januari och juni.
Guía Peñín utkommer även på spanska, engelska och kinesiska.
La Rioja
Spaniens mest berömda vinregion
Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i hela världen.
Regionens betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Rioja består av underregionerna Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Den viktigaste druvsorten är – precis i övriga Spanien – tempranillo. Regionen är framför allt känd för sina rödviner, men här produceras även vitt vin och roséviner av utsökt kvalitet. Rioja var den första spanska regionen som upphöjdes till DOCa-status. "Denominación de Origen Calificada” står för ”kvalitetsvin med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”. Den aktuella beteckningen för viner på den här kvalitetsnivån är DOP, men beteckningarna DO respektive DOCa är inom ramen för övergångsregler åter tillåtna i Spanien.
Tempranillo
Spaniens mest berömda druva
Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
Profilkort
- Artikelnr 820069
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2012
- Vinregion Rioja
- Skyddat ursprung Rioja
-
Druvsorter
76% Tempranillo
22% Garnacha
2% Graciano - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Restsocker 1,1 g/L
- Syrahalt 4,9 g/L
- Lagringspotential 2040
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Embotellado en la propiedad por Granja Nuestra Señora de Remelluri, S.A. Labastida, España
- Land Spanien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt