Château Montrose
2016Saint-Estèphe AOP, 2ème Cru Classé, MagnumDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (17)
Utmärkelse
för årgången 2018
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2018
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2018
Jean-Marc Quarin
Förklaring skala
96–100 – Exceptional
90–95 – Excellent
87–89 – Very good
84–86 – Good
70–83 – Insignificant or dissatisfying
>70– Deficient
Utmärkelse
för årgången 2018
Jeff Leve
Förklaring skala
96–100 poäng: Viner på den här nivån hör till de finaste i sin kategori. De har allt som en vinälskare söker hos ett vin. Ibland till och med mer! De ska erbjuda de bästa möjliga egenskaperna hos ett vin. Samtidigt är 100-poängsviner inte perfekta – för det handlar inte om det – Viner som belönats med 99–100 poäng ska vara så bra att de från början till slut erbjuder en enastående drickupplevelse vad gäller bouquet, munkänsla och final. Dessutom ska de erbjuda unika egenskaper som gör att de skiljer sig märkbart från andra viner.
90–95 poäng: Ett exceptionellt vin som skänker en fängslande drickupplevelse. De här vinerna är perfekta att köpa eftersom de trots sin höga kvalitet inte är lika dyra som viner som belönats med högre poäng.
85–89 poäng: Den här poängnivån avser mycket bra viner som ligger över genomsnittet. Det är felfria viner som dock inte erbjuder den speciella kvalitet som man hittar hos toppnoterade viner. På den här nivån kan erfarna vinälskare hitta extremt prisvärda viner.
80–84 poäng: Viner på den här poängnivån erbjuder en bra drickupplevelse till ett rimligt pris. Det kan dock hända att de uppvisar mindre eller mer tydliga brister. Det kan exempelvis röra sig om ett lagrat vin som börjar bli dåligt och därför har en kort avslutning och präglas av bristande koncentration och komplexitet.
70–79 poäng: På den här nivån finner man medelmåttiga viner. I den övre delen av skalan kan det innebära lätta och enkla viner utan karaktär och i den nedre delen av skalan kan det innebära undermåliga viner med tydliga fel.
50–69 poäng: Viner på den här nivån är uppenbart bristfälliga och bör undvikas. Man bör ha i åtanke att det enda som krävs för att vin ska få 50 poäng är att det fuktar strupen.
Utmärkelse
för årgången 2018
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Utmärkelse
för årgången 2018
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2018
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2017
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2017
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2017
Jeff Leve
Förklaring skala
96–100 poäng: Viner på den här nivån hör till de finaste i sin kategori. De har allt som en vinälskare söker hos ett vin. Ibland till och med mer! De ska erbjuda de bästa möjliga egenskaperna hos ett vin. Samtidigt är 100-poängsviner inte perfekta – för det handlar inte om det – Viner som belönats med 99–100 poäng ska vara så bra att de från början till slut erbjuder en enastående drickupplevelse vad gäller bouquet, munkänsla och final. Dessutom ska de erbjuda unika egenskaper som gör att de skiljer sig märkbart från andra viner.
90–95 poäng: Ett exceptionellt vin som skänker en fängslande drickupplevelse. De här vinerna är perfekta att köpa eftersom de trots sin höga kvalitet inte är lika dyra som viner som belönats med högre poäng.
85–89 poäng: Den här poängnivån avser mycket bra viner som ligger över genomsnittet. Det är felfria viner som dock inte erbjuder den speciella kvalitet som man hittar hos toppnoterade viner. På den här nivån kan erfarna vinälskare hitta extremt prisvärda viner.
80–84 poäng: Viner på den här poängnivån erbjuder en bra drickupplevelse till ett rimligt pris. Det kan dock hända att de uppvisar mindre eller mer tydliga brister. Det kan exempelvis röra sig om ett lagrat vin som börjar bli dåligt och därför har en kort avslutning och präglas av bristande koncentration och komplexitet.
70–79 poäng: På den här nivån finner man medelmåttiga viner. I den övre delen av skalan kan det innebära lätta och enkla viner utan karaktär och i den nedre delen av skalan kan det innebära undermåliga viner med tydliga fel.
50–69 poäng: Viner på den här nivån är uppenbart bristfälliga och bör undvikas. Man bör ha i åtanke att det enda som krävs för att vin ska få 50 poäng är att det fuktar strupen.
Utmärkelse
för årgången 2017
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2017
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2017
Jean-Marc Quarin
Förklaring skala
96–100 – Exceptional
90–95 – Excellent
87–89 – Very good
84–86 – Good
70–83 – Insignificant or dissatisfying
>70– Deficient
Utmärkelse
för årgången 2017
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Utmärkelse
för årgången 2016
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Bordeaux
Unika viner med storhet och finess
Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.
Bordeaux följer mynningsområdet för floderna Garonne och Dordogne, som flyter samman vid havsviken Gironde. Regionens mest berömda druva är cabernet sauvignon, som oftast pressas för att användas i cuvéer, bland annat i kombination med den inhemska merlotdruvan. På grund av jordförutsättningarna längs Girondeflodens vänstra och högra stränder, även kallade rive gauche och rive droite, skiljer sig druvsorter som odlas åt. Vinerna från Haut-Médoc på den vänstra stranden anses vara regionens finaste.
Cabernet Sauvignon
Unikt framgångsrik ädeldruva
Cabernet sauvignon är en av världens mest odlade druvor och oavsett i vilken av världens regioner den odlas imponerar den genom sin unika karaktär och sin djupröda färg.
Den röda druvan cabernet sauvignon pekas ofta ut som den allra ädlaste druvan. Den stammar från Bordeaux, där den ger koncentrerade och mycket lagringsdugliga viner med intensiv färg. Cabernet sauvignon används ofta till druvrena viner, men ingår även i många cuvéer i bordeauxstil. Typiskt för druvsorten är små druvor med hårt skal och många kärnor, vilket ger en hög fenolhalt och därmed kraftiga aromer. Cabernet sauvignon har en omisskännlig smak som kommer till tydligt uttryck oavsett odlingsförutsättningarna.
Profilkort
- Artikelnr 678445
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2016
- Vinregion Bordeaux
- Vinområde vänstra stranden
- Skyddat ursprung Saint-Estèphe
-
Druvsorter
65% Cabernet Sauvignon
25% Merlot
8% Cabernet Franc
2% Petit Verdot - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Lagringspotential 2045
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Château Montrose, Saint-Estèphe, France
- Land Frankrike
- Volym 1,5 L
- Smak Torrt