Château La Fleur
2012Saint-Emilion Grand Cru ACDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (6)
Utmärkelse
för årgången 2012
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2012
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2012
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2012
The Wine Enthusiast
Förklaring skala
Förklaring skala
Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:
100–98 poäng En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94 poäng Överlägset – en storartad prestation
93–90 poäng Utsökt – rekommenderas absolut
89–87 poäng Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83 poäng Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80 poäng Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen
Prisad av
The Wine Enthusiast
Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”.
Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor.
Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.
Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.
I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.
Utmärkelse
för årgången 2012
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Bordeaux
Unika viner med storhet och finess
Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.
Bordeaux följer mynningsområdet för floderna Garonne och Dordogne, som flyter samman vid havsviken Gironde. Regionens mest berömda druva är cabernet sauvignon, som oftast pressas för att användas i cuvéer, bland annat i kombination med den inhemska merlotdruvan. På grund av jordförutsättningarna längs Girondeflodens vänstra och högra stränder, även kallade rive gauche och rive droite, skiljer sig druvsorter som odlas åt. Vinerna från Haut-Médoc på den vänstra stranden anses vara regionens finaste.
Merlot
Kameleont från Bordeaux
Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.
Profilkort
- Artikelnr 102811
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2012
- Vinregion Bordeaux
- Vinområde högra stranden
- Skyddat ursprung Saint-Emilion
- Kvalitetsnivå Grand Cru
-
Druvsorter
92% Merlot
8% Cabernet Franc - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Restsocker 0,1 g/L
- Syrahalt 5,3 g/L
- Lagringspotential 2035
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Château La Fleur Dassault Wines Estate Propriétaire à 33330 Saint-Emilion - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt