Château Canon la Gaffelière
2018Saint-Emilion AOP Grand Cru ClasséDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (13)
Utmärkelse
för årgången 2018
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2018
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2018
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2018
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2018
Jean-Marc Quarin
Förklaring skala
96–100 – Exceptional
90–95 – Excellent
87–89 – Very good
84–86 – Good
70–83 – Insignificant or dissatisfying
>70– Deficient
Utmärkelse
för årgången 2016
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2016
Markus Del Monego
Förklaring skala
Förklaring skala
Markus del Monego ger omdömen enligt branschstandarden: 100-poängssystemet:
100 poäng Unikt
99–96 poäng Enastående utsökt
95–90 poäng Spektakulärt
89–80 poäng Något över genomsnittet till mycket bra
79–70 poäng Genomsnittligt, felfritt – men trivialt
69–60 poäng Under genomsnittet, delvis undermåligt
59–50 poäng Ej acceptabelt
Prisad av
Markus Del Monego
Markus del Monego har redan skrivit historia i vinvärlden två gånger: 1998 var han den förste tysken att koras till världsmästare i sommellerie. Och 5 år senare erhöll han – som andra tysk någonsin – titeln ”Master of Wine”. Därmed blev han den första någonsin i vinvärldens historia som erhållit båda titlarna.
Monego är utbildad inom hotellbranschen och har länge arbetat som sommelier på olika hotell. Idag driver han eget företag och ägnar sig främst åt rådgivning och utbildning i allt som har med vin (men exempelvis även sake) att göra. 2010 godkändes han dessutom av tyska industri- och handelskammaren som licensierad expert inom vinbedömning. Monego har skrivit flera böcker och kolumner, och publicerar sina provningsanteckningar på bland annat webbplattformen ”Tastingbook.com”.
Utmärkelse
för årgången 2016
Antonio Galloni
Prisad av
Antonio Galloni
Trots att namnet antyder något annat är Antonio Galloni amerikan. Hans arbete inom finansbranschen förde honom till Norditalien och hans förfäders hembygd, där han lärde känna och lärde sig uppskatta Piemontes viner. 2004 grundade han nyhetsbrevet ”Piedmont Report”, som snart utvecklades till en ledande informationskälla till viner från Piemonte. Två år senare antog han Robert Parkers erbjudande om att ta över ansvaret för Wine Advocate i Italien. Senare tillkom även Kalifornien, Champagne, Chablis och Côte d'Or. 2013 lämnade Galloni Wine Advocate för att istället grunda den egna vinplattformen Vinous, där han återigen ansvarar för områdena Italien, Champagne, Kalifornien och Bourgogne. Vid sidan av honom själv skriver och bedömer emellanåt namnkunniga vinkritiker som Stephen Tanzer (mer om honom i ett eget inlägg), Neal Martin och David Schildknecht.
På Vinous hemsida betonar Galloni grundpelarna för sin vinkritik: Passion, oberoende och den fasta övertygelsen att vin ska vara tillgängligt för alla. Dessutom anser han att för att en bedömning ska kunna göra ett vin rättvisa kan den aldrig begränsas till ett tal mellan 50 och 100.
Utmärkelse
för årgången 2016
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
för årgången 2016
Neal Martin
Prisad av
Neal Martin
Neil Martin är en engelsk vinkritiker som klarat av den fjärde WSET-nivån och besökt så gott som samtliga vinslott i Bordeaux minst en gång, och då alltid fört anteckningar vid provningarna. 2003 började han skriva om världens viner på den egna hemsidan wine-journal.com. Inom kort hade sidan tusentals läsare och han erbjöds jobb av självaste Robert Parker. Mellan 2006 och 2017 arbetade han för Parkers The Wine Advocate och provade mängder av viner. 2012 gav han ut sin första bok Pomerol, med mycket ingående beskrivningar av framför allt de mindre kända appellationerna i Bordeaux. Verket blev en prisbelönt bästsäljare och Martin blev en eftertraktad deltagare vid vinprovningar runtom i världen. Efter sin tid hos Parker anslöt sig Martin slutligen till Vinous och han bedömer helst viner från Bourgogne, Bordeaux, Sydafrika och Nya Zeeland.
Utmärkelse
för årgången 2016
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Bordeaux
Unika viner med storhet och finess
Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.
Bordeaux följer mynningsområdet för floderna Garonne och Dordogne, som flyter samman vid havsviken Gironde. Regionens mest berömda druva är cabernet sauvignon, som oftast pressas för att användas i cuvéer, bland annat i kombination med den inhemska merlotdruvan. På grund av jordförutsättningarna längs Girondeflodens vänstra och högra stränder, även kallade rive gauche och rive droite, skiljer sig druvsorter som odlas åt. Vinerna från Haut-Médoc på den vänstra stranden anses vara regionens finaste.
Merlot
Kameleont från Bordeaux
Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.
Profilkort
- Artikelnr 804148
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2018
- Vinregion Bordeaux
- Vinområde högra stranden
- Skyddat ursprung Saint-Emilion Grand Cru
-
Druvsorter
50% Merlot
35% Cabernet Franc
15% Cabernet Sauvignon - Eko-märkning DE-ÖKO-006
- Eko-märkning FR-BIO-10
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14,5 % Vol.
- Lagringspotential 2035
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Château Canon La Gaffelière, 33330 St.-Emilion, Gironde France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt