Cavallotto Barolo Bricco Boschis
2018Barolo DOCGEtt av Cavallottos flaggskeppsviner. En stor Barolo, kompromisslöst klassisk, djupgående och samtidigt mycket elegant och raffinerad. Cavallotto anses vara en av de stora mästarna i sitt yrke.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (2)
Utmärkelse
för årgången 2018
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2017
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Piemonte
Nebbiolodruvans hemtrakter
Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.
I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.
Profilkort
- Artikelnr 496513
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2018
- Vinregion Piemonte
- Vinområde Barolo
- Skyddat ursprung Barolo
- Druvsorter 100% Nebbiolo
- Eko-märkning DE-ÖKO-006
- Eko-märkning IT-BIO-015
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Lagringspotential 2037
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Cavallotto Tenuta Bricco Boschis, 12060 Castigloine Falletto, Italia
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt