Köp rosévin online
I vår webbutik finns många roseviner för alla tillfällen! Alla vinproducerande länder i världen framställer rosévin idag – och många av dessa viner finns i vår webbutik. Handla bekvämt hemifrån – vi leverera dina beställningar ända till dörren!
Provence – Frankrikes främsta rosevinregion
Det sägs att de första rosévinerna var rester från rödvinsframställning som de franska godsägarna pressade direkt för att använda till husbehov. Snart insåg man att ”biprodukten” var ett perfekt sommarvin. Idag finns det knappast något franskt brasseri som inte erbjuder minst ett rose. I Provence produceras roséviner som blivit smått legendariska.
Det är ingen tillfällighet. Vid medelhavskusten finns allt som behövs: en rik bas av olika rödvinsruvor, en perfekt terroir och framförallt ett optimalt klimat för framställning av lätta, fruktiga och torra viner.
Av vilka druvor framställs rosevin?
Rosevin är som en brygga mellan vitt och rött vin. Det framställs traditionellt av rödvinsdruvor, men med samma metod som vitt vin. Druvorna pressas ofta direkt efter skörd utan att jäsas med fruktmassan, vilket är det vanliga tillvägagångssättet när man gör rött vin. Färgen blir ljusare, från blekröd till rosa, eftersom de röd-blå färgämnena i skalen inte hunnit utvecklas helt. Enligt EU-lagstiftning gäller detta för alla viner som kallas rosé. Men det finns en mängd undantag. Det händer att mörk druvor genomgår en kortare fruktmassajäsning, vilket resulterar i ett mörkare rosévin. Däremot är det inte tillåtet att blanda vit- och rödvinsdruvor till en rosé. Typiska rosévinsdruvor är franska rödvinssorter som pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och grenache. Det beror på att fransmännen var de första som kom på idén att pressa rödvinsdruvor direkt efter skörd. Tyska roséviner framställs ofta av burgunderdruvor. Italienarna gör många roséviner av sangiovese. I Australien väljer man i första hand shiraz och i Spanien framställs rosé av tempranillo. Varje vinregion skapar helt enkelt sin egen roséstil.
Rose – okomplicerat vin för alla tillfällen
Trebbiano är den vanligaste vitvinsdruvan i Italien. Idag odlas trebbianodruvor på 54 000 hektar från Lombardiet till Sicilien. Även det fruktiga och friska vita vinet Lugana framställs av en sorts trebbiano: trebbiano lugana eller verdicchio bianco. Denna druva har sitt ursprung på Gardasjöns sydsida mellan Desenzano och Peschiera. Området delas in en västlig del runt Lugana och Rovizza, där den torra lerjorden ger mineralbetonade viner, och en östlig del runt Peschiera del Garda och San Martino di Battaglia. Den senare är betydligt backigare. Lerjordar med hög halt av sand och glaciala sediment ger Luganavinet mer struktur. Medelhavsklimatet vid Gardasjön med mycket sol och milda vintrar gynnar druvan som mognar sent.
1967 blev Lugana ett av de första italienska vinerna som fick en DOC-certifiering. 50-årsjubileumet kan naturligtvis firas i efterhand med en flaska Lugana. Det är ett perfekt sommarvin till italienska antipasti och fisk eller till rätter med kyckling, kalkon eller svamp. Även karaktären hos detta vin andas sommar. En ung Lugana har intensiva aromer av nötter, citrusfrukter och trä. Efter ett par år i källaren utvecklas fina noter av mandel och rosor. Ett bra Luganavin kan lagras länge och blir med tiden bara mer komplext och elegant. Ett Superiore (som mognat minst ett år) har en imponerande bouquet av gräs, äpple, nötter och citrus. Ett Lugana Riserva bjuder även på aromer av flinta och eukalyptus. Det finns goda skäl att ha tålamod även med ett vitt vin.
Vad är egentligen ett rosevin?
De milt rosafärgade vinerna är inte en blandning av rött och vitt vin. I grunden är det vita viner som framställs av rödvinsdruvor. I rosévin förenas de bästa egenskaperna från båda sidor.
Hur framställs ett rose?
För det första använder vinodlaren bara röda och blå druvor. Efter skörd jäses musten en betydligt kortare tid med fruktmassan. Druvjuicen färgas bara svagt av druvskalen. Även tanninerna (garvsyran) som finns i skalen överförs bara i begränsad mängd.
Hur blev rosevin så populärt?
Rosévinets ursprung är Frankrike. Där var det rosafärgade vinet till att börja med en biprodukt från vinframställningen. Det framställdes huvudsakligen av överskottsdruvor. Långsamt mognade rosé till en egen dryck som idag serveras på alla trendiga barer, åtminstone i Paris.
Hur mycket rosevin dricks varje år?
Det är inte bara Parisarna som älskar rosévin. Även i resten av världen är efterfrågan stor. Från 2002 till 2015 ökade konsumtionen med hela 20 procent. Totalt serverades över 20 miljoner hektoliter rosévin i världen. En trend som vinodlare i alla regioner tagit fasta på. Idag produceras rosévin inte bara i Frankrike, utan också i Tyskland, Spanien, Australien och Sydamerika.
Vad äter man till rosevin?
Tack vare sin lätta karaktär passar rosevin bra till sommarmat från Medelhavet. Alla typer av tapas och grillade grönsaker är klockrent till en flaska rose. Dessutom passar det lätta vinet bra till kalvkött eller skaldjur.
Hur länge håller ett öppet vin?
Ett öppet rosévin bör drickas inom en eller ett par dagar. Det är framförallt viktigt att flaskan förvaras lufttätt i kyl. En avgörande faktor som påverkar hållbarheten är volymen i flaskan. Med mindre vin kvar i flaskan ryms mer luft som vinet kan reagera med. Det i sin tur påverkar friskheten och försämrar aromerna snabbare. En flaska rosévin med 3/4 av innehållet kvar håller sig ca 4–6 dagar i kylen. Om bara 1/2 flaskan återstår håller sig rosévinet ca 3 dagar. Om bara 1/3 är kvar bör vinet drickas inom 1–2 dagar.
Vilken typ av glas passar för rosé?
Precis som när det gäller vitt och rött vin spelar det roll vilken typ av glas man väljer att servera ett rosévin ur. Det optimala glaset för ett rose är lite större än ett klassiskt vitvinsglas och lite mindre än ett rödvinsglas. Om man inte har ett rosevinsglas till hands är det bäst att välja det mindre vitvinsglaset. I den mindre kupan blir doftnoterna mer koncentrerade. Det viktigaste är att glaset har en fot, så man inte värmer upp vinet med handen.
Vilken är den optimala serveringstemperaturen för rose?
Serveringstemperaturen är lika viktig för rosévin som för vitt eller rött vin. Om rosévinet är för kallt är aromerna tilltäppta; om vinet är för varmt förlorar det sin friska och spritsiga karaktär. Den optimala serveringstemperaturen för ett rosévin ligger mellan 10 och 14 °C. Den exakta temperaturen beror på vinets kropp och fyllighet.
Hur framställs blanc de noir?
Blanc de Noir (vitt av svart) är ett vitt vin som utvinns ur blå druvor. Druvjuicen är vanligen ljus även hos mörka druvor.
Färgen kommer från druvskalen. När man gör blanc de noir avskiljs druvjuicen direkt från skalen för att de inte ska färga av sig.