Filter
Mousserande Pärlvin/secco
Emilia Romagna Venetien
Prosecco
Rosé Rött Vitt
Glera Lambrusco Marani Lambrusco Salamino Pinot Nero
2022
Nej Ja
Munskänkarna
Anno Domini Vineyards Bottega Cantine Sacchetto Medici Ermete & Figli Mionetto
Lambrusco di Sorbara Prosecco Reggiano
Brut Extra torrt Halvtorrt Torrt
Champagnekork Presskork
Prosecco

Prosecco

Prosecco är det mest populära pärlande och mousserande vinet. Den har en frisk, blommig smak och aromer av päron och apelsinblommor. Den är perfekt som aperitif, men passar även utmärkt till sushi, skaldjur, polenta eller pasta. Numera är Prosecco en skyddad ursprungsbeteckning för mousserande viner, pärlande viner och även stilla viner från provinsen Veneto i Italien (DOCG). Detta är den högsta kvalitetsnivån som kan erhållas enligt italiensk vinlag. Fram till 2009 hette den vita druvsorten Glera även Prosecco och buteljerades i lösvikt. Detta stoppades genom reglering 2010, så att det idag finns tydliga regler och kvaliteten på Prosecco är säkerställd igen.
 

Köp prosecco online

Eftersom prosecco alltid framställs av samma druvsort, glera, och alltid kommer från samma kvalitetsregion, så är det ganska enkelt att handla prosecco. Du väljer mellan roséprosecco och vit prosecco. Prosecco Frizzante som är pärlande och Prosecco Spumante som är mousserande. Dessutom kan du välja mellan Prosecco Superiore eller Prosecco Valdobbiadene. Läs bara vidare i den här artikeln om du vil veta mer. Du kan förstås även välja mellan en rad producenter. Två av de mest kända proseccohusen är Zonin och Mionetto. En viktig förmaning: Tänk på att aldrig (!) använda en kyparkorkskruv för att öppna en flaska spumante. Det stora trycket i flaskan gör att den riskerar att spricka. Använd hellre en korkskruv med vingar. Välj önskad storlek på flaskan, ett märke eller en producent som du tycker om, och slutför beställningen online med några klick. Det lönar sig även att kasta ett öga på våra vinpaket: Där hittar du alltid fördelaktiga paket med prosecco.

Vad är Prosecco?

Prosecco är ett vin som framställs i norra Italien. Det finns som mousserande vin, pärlande vin och stilla vin. Det har en halmgul färg, en karakteristisk arom av druvsorten glera och finns som torr och halvtorr variant. Prosecco passar perfekt till både salta och söta rätter. Inte minst till många delikatesser ur det italienska köket. Men även det internationella fusionsköket trivs ihop med en vältempererad prosecco.

Prosecco Spumante

En Prosecco Spumante framställs enligt en långdragen beredningsmetod. Efter skörd, pressning, klarning och vinifiering (jäsning genom tillsats av naturjäst) i ståltankar framställs spumanten enligt konstens alla regler. Basvinet som bildas under vinifieringen blandas med basviner av glera från andra produktionsserier. Blandningen placeras tillsammans med jäst och socker i trycktäta behållare, s.k. autoklaver. Minst 30 dagar jäses proseccon i behållaren. Jäst- och sockertillsatsen hjälper till att bilda kolsyran som behövs för att ge proseccon dess mjuka och skummiga perlage. Prosecco som framställs på det här sättet får kallas sekt och mousserande vin.

Prosecco Frizzante

För att skapa en Prosecco Frizzante tillsätter man inte socker eller jäst. I stället tillförs kolsyra till det färdiga stilla vinet. Resultatet är ett pärlande vin som inte skummar och som har en fastare perlage än en spumante. Dessa viner får inte kallas mousserande vin eller sekt. Prosecco Spumante har kvar sin friska, pärlande struktur länge efter att flaskan öppnats, medan frizzante snabbt förlorar sina bubblor och blir platt. Det kan inte ens den berömda silverskeden i flaskhalsen råda bot på. En Frizzante får bestå av upp till 15 procent andra druvor än glera utan att det behöver anges på flaskan. Lite info: I Tyskland omfattas Prosecco Spumante av en särskild skatt på sekt och mousserande vin. I november 2014 var den knappt en euro per 0,75-litersflaska. Pärlande Frizzante omfattas däremot inte av skatten.

Prosecco, Italiens ljuvliga bubblor

Några få kilometer norr om den italienska lagunstaden Venedig börjar den unika kvalitetsregionen Veneto med det drömska området Treviso och Valdobbiadene. Här odlas uteslutande vitvinsdruvan glera som före 2010 var känd under namnet prosecco. Orterna i regionen bär namn som Della Marca Trevigiana, Conegliano, Valdobbiadene och Colli Trevigiani. År 2010 bildade de tillsammans vinområdet Prosecco DOC. Vinerna från området bär samma namn. Vin och sekt av gleradruvan, som framställs utanför regionen, får beteckningen Glera IGT. Med det förstår vi att en prosecco inte är vilket billigt mousserande vin som helst, utan en kvalitetsprodukt som uteslutande produceras i en strängt avgränsad region i nordöstra Italien. Proseccoviner med den högsta kvalitetsnivån kallas Prosecco Superiore. För att Prosecco ska få kallas Superiore måste vinet komma från de strängt begränsade områdena Rive eller Cartizze. Här gäller strängare regler för framställningen av prosecco, t.ex. vad gäller maximalt skördeuttag per hektar och manuell skörd. Prosecco Superiore är lite mer helt enkelt. Två kända producenter är Zonin och Mionetto.    

Frågor och svar om prosecco

Varifrån kommer druvorna till prosecco?

Druvsorten glera, som ger den typiska prosecco-smaken, kommer från nordöstra Italien. Den ljusa druvan är lätt rödfärgad och mognar sent. Gleradruvor har en unik smak och dessutom mycket begränsade skördar.

Vad är utmärkande för smaken hos gleradruvor?

Druvor av sorten glera har hög syra och ger den distinkta citrussmaken i prosecco. Andra typiska kännetecken är fruktiga och nötiga toner av äpple, persika och hasselnötter. Avslutningen hos det vita vinet är ofta lätt bitter.

Vad är skillnaden mellan prosecco och sekt?

Är prosecco och sekt samma sak? Den frågan får vi ofta. Och svaret är nej! Prosecco är en ursprungsbeteckning för italienska vita viner av druvsorten glera. Vinsorten måste dessutom produceras ett strängt avgränsat område. Sekt däremot är ett mousserande vin utan skyddad ursprungsbeteckning. Det produceras i bland annat Italien, Tyskland, Österrike och Belgien.
 

Vad är Prosecco Spumante?

Prosecco Spumante betecknar mousserande viner och är den mest utbredda varianten av prosecco. Dessa mousserande viner får sin perlage under jäsningen i flaskan eller tanken. Prosecco Spumante har en frisk smak och finns som torr och halvtorr variant. Vinerna har en klargul färg och långa, kvardröjande bubblor.
 

Vad är Prosecco Frizzante?

Prosecco Frizzante är den italienska beteckningen för pärlande viner. Här tillförs kolsyran i efterhand och vinerna får en lättare och mindre uthållig perlage. Liksom Prosecco Spumante har de pärlande vinerna en klargul färg och en karakteristisk smak.
 

Vilken typ av glas ska jag använda till prosecco och vilken serveringstemperatur ska vinet ha?

Prosecco ska helst serveras i tulpanformade glas där formen får aromerna att utvecklas fullt ut. Dessutom håller perlagen längre, medan prosecco i skål eller kupa snabbt blir avslagen. Den optimala serveringstemperaturen är mycket låg, mellan sex och åtta grader.
 

Till vilken mat passar prosecco?

Prosecco Brut har en lätt citruston som passar bra till fisk, pasta med skaldjur eller gratänger. Mjuka ostar, rätter med bönor eller musselsoppa lyfter de fin aromerna hos en Prosecco Extra Dry. Prosecco Dry har en sötma som gifter sig med olika bakverk, fylld smördeg eller kryddigare maträtter.

Smakar prosecco bra till desserter?

Prosecco används som kronan på verket i flera italienska desserter och cocktails. Citronparfait, vattenmelonsorbet eller en sprudlande bellini får sin unika smak först när du tillsätter en fin prosecco. Det friska italienska vinet blir även ljuvligt i italienska cocktails och fruktiga longdrinks.
 

Hur ska prosecco lagras?

Proseccoviner är färdiga att drickas när de lämnar produktionsstället och behöver inte lagras ytterligare. Vill du ändå lagra dina viner kan du göra det i upp till två år vid en konstant temperatur och på en plats där flaskorna inte utsätts för direkt sol. Proseccoflaskor kan lagras antingen stående eller liggande.

Vad är Prosecco Valdobbiadene?

Valdobbiadene är en del av kärnområdet för Prosecco. Valdobbiadene är alltså Prosecco med ett mer avgränsat ursprung.