Viner inspirerade av ett geni
Leonardo da Vinci föddes 1452 i Anchiono, inte långt från den plats där vinkällaren ligger idag. Han hade en stark relation till vinodling. 1499 fick da Vinci ett eget vinberg i gåva av sin mecenat hertig Ludovico ”il Moro” Sforza. Det låg bara några meter från den kyrka där han skapade sin berömda muralmålning Nattvarden. Leonardo da Vinci var ett universalgeni som hämtade inspiration från det backiga landskapet runt Florens i Toscana. Hela sitt liv värdesatte han relationen till lantbruket och inte minst till vinodlingen.
Kooperativet Leonardo da Vinci har föresatt sig att ära sin berömda namne genom att producera förstklassiga viner. Vinodlarna i kooperativet har totalt ca 500 hektar odlingsmark som odlas enligt regional tradition. Vid sidan av innovation och lönsamhet handlar det om att ta ett steg tillbaka och visa respekt för naturen. Idag praktiserar kooperativet en modern variant av den gamla odlingsmetoden under namnet Metodo Leonardo. Vinmakaren Luca Maroni och hans team presenterar regelbundet specialviner som har en direkt koppling till Leonardo da Vinci och därför förses med konstnärligt utförda etiketter. Några exempel är Romagna-serien som anspelar på da Vincis sex månader långa resa genom regionen och Capolavori som hyllar konsten, vetenskapen och naturen.
Vinerna från Cantine Leonardo da Vinci
De första vinerna på flaska såldes 1971. Dessförinnan hade kooperativet endast erbjudit fatviner. Med åren blev kooperativet allt mer intressant för Toscanas vinodlare och medlemsantalet ökade efterhand. De första vinerna från da Vinci är lika populära idag som när det först begav sig på 1970-talet. Särskilt chiantin med dess intensiva fruktaromer är typiskt för Toscana och dess vinodlare.
Romagna-regionen lite längre norrut bidrar idag med sangiovesedruvor. Av dem framställer kooperativet da Vinci utmärkta riserva. Det torra och ändå kraftfulla Brunello di Montalcino kommer (som namnet antyder) också från ett nytt område. Steniga jordar och ett medelhavsklimat lägger grunden för verkligt förstklassiga viner. Med Geniale har kooperativet ett friskt vin i sortimentet med fina bäraromer och en kraftig röd färg. Den vita motsvarigheten övertygar med en mjuk sötma. Pinot Grigio Delle Venezia blev ytterligare ett tillägg till kooperativets vitvinsortiment. Även här är det blommiga och fruktiga aromer som ger den unika smakbilden. Det exklusiva innehållet är dessutom vackert förpackat med etiketter som visar på arvet från den store Leonardo da Vinci.
Leonardo-museet och Villa da Vinci
Leonardo da Vinci var före sin tid med sina målningar och än mer med sina tekniska uppfinningar. Det mångsidiga geniet arbetade som konstnär, arkitekt och vetenskapsman. På de två Leonardo-museerna i Vinci presenteras en samling maskiner, anatomiska studier och tekniska modeller av Da Vinci och hans födelsehem. Ett besök på museet kan gärna kombineras med en avslutande vinprovning. Utbudet i vin- och museibutiken bjuder alla att ta med flaska med konstnärligt utformad etikett som minne.
Mitt bland vinodlingar tronar Villa da Vinci på medeltidsmurar som kan dateras till år 1152. Idag rymmer platsen inte bara en vingård och ett museum i en före detta lantgård utan också en liten privat kyrka och en stor park. Vinodlingarna som en gång tillhörde Leonardo da Vinci omger den toscanska villan. Den historiska kopplingen kan fortfarande skönjas i de gamla namnen på vinerna. Framställningen av ”Cru di Villa da Vinci” för tankarna till gamla tider. Villan är öppen för besökare och vinentusiaster. Dessutom erbjuder kooperativet övernattningsmöjligheter på den vackra platsen med de toscanska vinbergen som kuliss.
Experterna bakom Leonardo-da-Vinci-vinet
En sammanslutning av runt 200 vinodlare behöver en ledning som vet vad de gör. Vinkooperativet da Vinci samlar experter från olika områden som tillsammans säkerställer att kvaliteten på vinerna, marknadsföringen och Leonardos arv går hand i hand. Kooperativets ansikte utåt är Luca Maroni som etablerat märket utifrån sin unika kunskap om vinodlingarna runt Vinci. Han är en av de mest kända italienska vinprovarna och ger varje år ut en egen vinguide.
I teamet finns även Alessandro Vezzosi, chef för Leonardo-museerna och boende i Vinci sedan födseln. Hans kunskap om universalgeniet var avgörande för att man skulle kunna presentera vinerna i en historisk kontext. Paolo Galluzzi står för den historiska kunskapen om da Vinci. Den skicklige fotografen Vittorio Storaro står för bildutförandet. Medan kökschefen Christina Bowerman går i god för att Villa da Vinci serverar vinerna till utvalda rätter som följer det traditionella köket hos den kände vetenskapsmannen.
Vingården Leonardo da Vinci idag
Det som en gång startade med ett trettiotal vinodlare och 70 hektar odlingsareal har idag vuxit till ett enormt kooperativ. Vingården Leonardo da Vinci har lyckats förena marknadsmässighet med ett fokus på hållbarhet och kvalitet. De kompetenta människorna runt Luca Maroni tar inte bara god hand om vinodlingarna, utan har också utvecklat ett välfungerande marknadsföringskoncept som lockar besökare från hela världen. Väl avvägda produktionsvolymer bidrar dessutom till att kvalitetsvinerna från den toscanska vingården blir allt mer berömda, men samtidigt behåller sin status som lite ovanliga. Idag finns företaget inte bara i Vinci, utan även i Montalcino. Många utmärkelser på Mundus Vini, Berliner Wein Trophy eller AWC Vienna vittnar om att vinerna från kullarna runt Florens håller högsta kvalitet. Den moderna stilen som vinkännarna förknippar med Metodo Leonardo är en garanti för att vi har fler innovationer att hämta från vinhuset da Vinci.