Viña Los Vascos
Den imponerande vingården Los Vascos är vindynastin Barons de Rothschild Lafites flaggskepp i Chile. Deras filosofi: Perfektion både i vinodlingarna och i vinkällaren. På vingården Los Vascos omsätter man den här filosofin i praktiken. Här i Colchagua Valley i Chile – endast 40 km från Stilla havet – har man framställt viner av yttersta toppklass i nästan 30 år. Att Chile under samma period blivit en av världens största vinländer beror till stor del på vinerna från vingården Los Vascos Rothschild Lafite. Baskerna i Chile
1750 planterade familjen Echeñique de första vinstockarna i Colchagua Valley på den plats där vingården Los Vascos ligger idag. Familjen kom från Baskien och hade med sig franska druvsorter till Chile. Därmed lade de grunden till Chiles vinindustri. Under århundradenas lopp har familjen Echeñique framgångsrikt producerat chilenska viner med en fransk accent. I samband med den chilenska jordbruksreformen 1970 fråntogs alla stora markägare sina tillgångar. I slutet av 1970-talet köpte dock familjen Echeñique tillbaka sin vingård. Till minne av de första ägarna gav de vingården namnet Los Vascos, vilket är spanska för ”Baskerna”.
Rothschild – från Bordeaux till resten av världen
Familjen Rothschild var till att börja med verksam inom bankväsendet. Vinodlingen var bara en bisyssla. Det var Eric de Rothschild som med stor passion förvandlade familjeföretaget till ett världsomspännande vinimperium på 1900-talet. 1988 förvärvade familjen Domaines Barons de Rothschild Lafite vingården Los Vascos – och blev därmed pionjär i Chile. Redan från början investerade man stort i Los Vascos. Målet var att producera toppviner av samma höga kvalitet som de egna Bordeauxvinerna. Befintliga odlingsarealer omstrukturerades, nya ytor planterades, bevattningen utvecklades och en väderstation installerades. De bördiga jordarna i trakten kring Los Vascos och producenternas stora kunskap resulterar varje år i toppviner. Man kan bokstavligen känna smaken av vinodlarnas passion och den unika kvaliteten hos jorden och vinstockarna.
Vingården Los Vascos Rothschild Lafite
Colchagua Valley i hjärtat av Chile erbjuder enastående klimatmässiga och geografiska förutsättningar för viner i toppklass. Los Vascos vinodlingar är belägna på 130 meters höjd, 40 km från Stilla havet. Detta innebär att Los Vascos har ett unikt mikroklimat. Vulkanjordarna består av ler- och granitsand. Vingården Los Vascos är omgiven av floderna Río Cachapoal och Río Tinguiririca samt den stora vattenreservoaren Logo Rapel, vilket löser bevattningsfrågan. För cabernet sauvignon utgör Los Vascos vulkanjordar idealiska förutsättningar. Sauvignon blanc och chardonnay skördas från vinodlingar i de svalare regionerna vid Stilla havets kust och från foten av Anderna.
Exklusiva toppviner med finess och elegans
Los Vascos totala yta är 3 400 hektar, varav 580 hektar utgörs av vinodlingar där man huvudsakligen odlar cabernet sauvignon. På mindre ytor odlas chardonnay och sauvignon blanc. Lafite-Rothschilds tekniska chef Gilbert Rokvam och Los Vascos ansvariga källarmästare Claudio Naranjo utgör ett erfaret team. De provar Los Vascos viner efter jäsningen för att säkerställa att endast jäst druvsaft från de bästa odlingslägena används till de karaktärsfulla premiumvinerna. Tillsammans framställer de på så vis premiumviner av högsta kvalitet, exempelvis det rensortiga cabernet sauvignon-vinet ”Le Dix de Los Vascos”, som lagras i 12–14 månader på nya barriquefat av fransk ek. En annan höjdpunkt är ”Los Vascos Grande Réserve”. Assemblaget består av knappt 80 % cabernet sauvignon som blandas med carménère, syrah och malbec. Exklusiva vita viner som ”Los Vascos Chardonnay” och ”Los Vascos Sauvignon Blanc” kompletterar utbudet. Varje år buteljeras cirka 3,5 miljoner flaskor vin. En stor andel av dem exporteras till USA och Europa.
Vinlandet Chile
Vinodlingen i Chile har en lång historia. De första vinstockarna planterades redan på 1500-talet. De flesta kom från Spanien. I slutet av 1800-talet kom de franska vinodlarna, och med sig hade de franska druvsorter som cabernet sauvignon och carménère. Till skillnad från samtliga europeiska vinregioner skonades lyckligtvis Chile tack vare sitt geografiska läge från den vinlusepidemi som drog fram på 1800-talet. Därmed kunde sticklingar från de gamla franska vinstockarna återimporteras till Europa efter vinlusens framfart så att vinodlingen kunde börja om igen.