Filter
Rosé Vitt
Ja

Champagne Lanson

Maison Lanson grundades 1760 och är idag ett av de största familjeägda champagnehusen. Med utgångspunkt i den långa och djupt förankrade familjehistorien och specialkunskaper har kvinnorna och männen inom Maison Lanson ända sedan starten drivits av sin passion för arbetet och sitt engagemang i andra människor. De här värderingarna har gått i arv från grundarens son, som var riddare av Malteserorden – världens äldsta välgörenhetsorganisation. Det är också härifrån Maison Lanson har fått malteserkorset. Det här korset, som senare gjordes om till ”Lansonkorset”, finns ingraverat på varje champagneflaska och utgör idag en symbol för husets öppenhet, värme och gästfrihet.

Försäljningen av den egna champagnen i Münster och trakten däromkring blev en stor succé. 1837 kunde Lanson ta över som ensam ägare av företaget och döpte om det till Lanson & Cie. Familjen Lanson fokuserade framför allt på exportmarknaderna och utsågs till leverantör till kungahusen i England, Sverige och Spanien samt exklusiv leverantör till Monacos furstehus. 1980 såldes huset av Etienne och Pierre Lanson, och efter en period med flera olika kortlivade ägare integrerades det slutligen 1996 i koncernen Boizel-Chanoine, där även varumärken som Besserat de Bellefon, Philipponnat, de Venoge, Tsarine, Chanoine Frères, Boizel och Alexandre Bonnet ingår. Sedan 2006 kallar sig koncernen Lanson-BCC. Sedan lång tid tillbaka heter chefen Bruno Paillard. Han har dessutom byggt upp ett eget välrenommerat champagnehus sedan 1970-talet. Lanson använder sig av två symboler: malteserkorset och Storbritanniens statsvapen. Bakgrunden är att Nicolas-Louis Delamotte var medlem i Malteserorden och Lanson har varit kunglig hovleverantör till det brittiska kungahuset sedan 1800-talet, dvs. drottning Victorias tid.

Lanson-stilen – sedan mer än 260 år
Tradition tillskrivs än idag stor vikt inom Lanson Champagne, framför allt när det gäller hur champagnerna framställs. De bjuder på en unik smakutveckling samtidigt som fruktens naturliga renhet bevaras. Den friskhet och energi som präglar Lanson-stilen uppnås genom att man alltid har hoppat över den malolaktiska jäsningen efter den första jäsningen. Till skillnad från i de flesta andra viner omvandlas därför inte den naturligt förekommande äppelsyran till mjölksyra för att göra grundvinerna mjukare. Lanson betonar den friska frukten och de fylliga aromerna i sin strävan efter rena viner.

Huset fokuserar speciellt mycket på assemblage, som är en konst. Assemblage innebär att man blandar olika grundviner till en cru. De grundviner som används vid champagneframställningen är så kallade non vintages – viner utan årgång – på de tre huvuddruvorna chardonnay och pinot noir samt en liten andel pinot meunier. De kommer från vitt skilda odlingslägen och kan tillhöra upp till tio olika årgångar. Den stora mängden Reserve-viner innebär att redan non vintage-vinerna har en mogen och elegant karaktär, som framhävs genom att Reserve-vinerna lagras på träfat. Redan de enklaste champagnerna, däribland den berömda Lanson Black Label, lagras sur lattes i vingårdens källare i minst tre år. Ansvarig för Lansons källare är Hervé Dantan. Han tog över ansvaret 2015 efter Jean-Paul Gandon, som i sin tur förestod källaren i över 30 år.

Många odlingslägen och en unik vinodling
Lanson Champagnes vingårdsportfölj omfattar idag 500 hektar egna vinodlingar och ett antal som sedan länge sköts av vinodlare knutna till huset. Detta är typiskt för Champagne, vars yta är mycket begränsad och där de oberoende druvproducenterna har en stark ställning. Pinotdruvorna kommer huvudsakligen från Montage de Reims och Côte des Bar. Chardonnaydruvorna växer i första hand på Montagne de Reims sydsluttningar och i trakten kring Verzenay och Verzy samt i Côte des Blancs cru-lägen, däribland Avize, Oger och Vertus. Meunierdruvorna kommer från Vallée de la Marne.

Meurnier används hos Lanson uteslutande till non vintage-champagner som den välkända Black Label Brut, Rose Labe Brut (rosé), Ivory Label (demi-sec), White Label (sec) samt Green Label, och druvorna är ekologiskt odlade. De här champagnerna består i huvudsak av 50 % pinot noir, 35 % chardonnay och 35 % pinot meunier. Endast White Label innehåller över 25 % meunier och en mindre andel pinot noir. Dessutom har White Label en restsockerhalt på 28 gram per liter. Black Label med det iögonfallande röda malteserkorset och etableringsåret 1760, är husets signaturchampagne och uppskattas av många champagnevänner runtom i världen.

Snäppet ovanför non vintage hittar vi Gold Label. Denna vintage-champagne kommer, som namnet antyder, från endast en årgång och är alltid en cuvée på 50 % pinot noir och 50 % chardonnay. Druvorna skördas uteslutande från grand cru-lägen. Champagnen lagras i regel under tio år i vingårdens kalkkällare innan den doseras som Brut champagne och kommer ut på marknaden.

Utmärkelser till Lanson Champagne
Under årens lopp har Lanson belönats med hundratals höga betyg och medaljer. Anmärkningsvärt är att även lagrade Lanson-champagner från 1980- och 1990-talet får fina utmärkelser. Detta gäller även aktuella tappningar. Ett exempel på detta är att Lanson Rosé Label belönats med 92 av 100 poäng i Wine Spectator och 91 av 100 poäng i Wine Enthusiast. Flaggskeppet Lanson Black Label har fått 91 poäng i Wine Spectator och 90 poäng av både Robert Parker och Wine Enthusiast.

Furstarnas, kungarnas och tennisessens champagne
Att Lanson Champagne även har en mycket speciell status i den glamourösa champagnevärlden blir inte minst tydligt genom husets berömda kunder och samarbetspartners: Champagne Lanson har varit officiell hovleverantör till det brittiska kungahuset ända sedan 1900. Även Monacos furstenhus föredrar Lanson. Sedan 1977 är Lanson den officiella champagnen vid den legendariska tennisturneringen i Wimbledon, och även Rolex Tennis Paris Masters väljer Lanson-champagne. När man njuter av en munfull Lanson kan man alltså för ett ögonblick känna sig som jämlik med kungar, furstar och tennisess.