Vindynastin Antinori
I över 800 år har släkten Antinori framställt vin. Vinfamiljen ligger bakom de så kallade ”Super Tuscans”, en inofficiell kategori av viner som håller mycket hög kvalitet. En av de första supertoscanarna skapades av Markis Piero Antinori som 1970 presenterade Tignanello, en nyskapande cuvée av sangiovese, cabernet sauvignon och cabernet franc. Antinori är en av till Italiens stora vinikoner. Idag leds verksamheten i 26:e generationen av Albiera Antinori med stöd av fadern Markis Piero Antinori och systrarna Allegra och Alessia som ansvarar för olika delar. Piero Antinori föddes 1938 och var från 1968 till 2017 överhuvud för familjeföretaget som idag äger vingårdar och vinkällare i hela Italien och även i Kalifornien.
I Toscana: Tenuta Tignanello
Tenuta di Pèppoli
Badia a Passignano
Guado al Tasso i Bolgheri
La Braccesca
Santa Cristina vid Cortona
Pian delle Vigne i Montalcino
Fattoria Aldobrandesca
Utanför Toscana:
Castello della Sala i Umbrien
Prunotto i Piemonte
Tormaresca i Apulien
Montenisa i Franciacorta
Antica Napa Valley i Kalifornien
Utöver vin producerar familjen Antinori även olivolja och driver fyra restauranger med namnet ”Cantinetta Antinori” i Florens, Zürich, Moskva och Wien.
Tignanello och Solaia! Visste du att ...
vinodlingen Solaia vid Tenuta Tignanello omfattar knappt 20 hektar och ligger 350 till 400 meter över havet?
den första Solaia-årgången bestod av 80 % cabernet sauvignon och 20 % cabernet franc?
man först senare lade till 20 % sangiovese i Solaia och anpassade mängden cabernet sauvignon och cabernet franc till dagens cuvée?
Solaia bara framställs av de bästa årgångarna och därför inte producerades 1980, 1981, 1983 1984 och 1992?
vinodlingen Tignanello vid Tenuta di Tignanello omfattar runt 57 hektar och ligger 350 till 400 meter över havet?
Tignanello var det första vinet som Piero Antinori och hans vinmakare Giacomo Tachis lagrade på barriquefat med en del cabernet, utöver sin klassiska sangiovese?
Tignanello ursprungligen producerades under namnet ”Chianti Classico Riserva Vigneto Tignanello” och lanserades första gången med årgång 1970?
Tignanello har haft sin nuvarande sammansättning sedan 1982?
Tignanello bara framställs av de bästa årgångarna och därför inte producerades 1972, 1973, 1974, 1976, 1984, 1992 och 2002?
Tenuta di Peppoli: Vin från hjärtat av Chianti Classico
Mitt i Toscana intill den världsberömda egendomen Tenuta Tignanello ligger vingården Pèppoli. Här odlas syrah- och merlotdruvor på drygt 50 hektar. Redan under medeltiden framställde munkarna i Passignano-klostret sitt eget vin. Det skyddade läget i dalen och den mineralhaltiga galestrojorden gjorde sådant intryck på Markis Piero Antinori att han köpte vingården 1985. Antinori började omgående tillverka det unika, traditionsrika Pèppoli-vinet som kom ut till försäljning första gången redan 1988. Chianti classico består av sangiovese och en mindre andel merlot och syrah. Konceptet går ut på att vinet ska drickas när frukten är som bäst. Därför mognar vinet i upp till nio månader på 55-litersfat av slavisk ek (ca 10 % mognas på fat av amerikansk ek) och ytterligare en tid i flaskan.
Tormaresca – stjärna under Apuliens sol
Vingården Tormaresca ligger i Apulien och består av två områden: Tenuta Bocca di Lupo vid Castel del Monte i norr och Masseria Maìme i Salento i söder. Här producerar Italiens mest berömda vinfamilj Antinori utmärkta viner, till exempel ett primitivo med saftiga, intensiva toner av fikon, björnbär och fläder samt undertoner av lakrits och en fin tanninstruktur. Utöver de världsberömda vinerna produceras även en del olivolja. På vingården Tormaresca i Apulien används bara kvalitetsoliverna ”cellina” och ”coratina”. De ger fruktiga, balanserade oljor som passar perfekt till medelhavsköket. Antinoris kvalitetsoljor har mycket låg syra och är naturligt kallpressade. Oliverna bearbetas på traditionellt sätt med gamla kvarnstenar och den underbara oljan som produceras är helt naturlig.
Tenuta La Braccesca – mellan Toscana och Umbrien
Vingården Tenuta La Braccesca ligger inte långt från staden Montepulciano på gränsen mellan Toscana och Umbrien. Här producerades vin redan under romartiden och även då spelade druvsorten sangiovese en viktig roll. Historien om La Braccesca är inte fullt så gammal, men sträcker sig till medeltiden och syns fortfarande på flasketiketterna som avbildar en riddare med svärd i handen. 1990 köptes vingården av släkten Antinori och deras produktion av Vino Nobile blev starten på en kvalitetsoffensiv i hela regionen. Idag är deras Vino Nobile ett av de mest kända vinerna från regionen. Det har en komplexitet och intensitet, en nobless och elegans, och inte minst en balans och harmoni som få andra viner. Utöver Vino Nobile di Montepulciano producerar Tenuta La Braccesca även de två syrahvinerna Achelo och Bramasole.