Wienerschnitzel och grüner veltliner
Drömparet! Grüner veltliner har allt det som schnitzeln önskar sig av en partner: Fruktaromerna passar till kalvköttet, syran är perfekt tillsammans med fettet och som pricken över i:et bjuder vinet på en unik pepprighet som är som gjord till de rostade aromerna.Alla bra rieslingviner kommer inte från Tyskland!
Även om rieslingdruvan i första hand förknippas med de tyska vinodlarna, finns det även andra som framställer högklassiga viner av den. Därför kan du gärna prova att servera wienerschnitzeln tillsammans med en riesling från Österrike. Med sin syra, frukt och arom har den allt som behövs för att vinet och köttet ska passa ihop.Gul moscatel – våga sötma
Den som föredrar fruktiga, aromatiska viner med lite restsötma bör prova gul moscatel. Den fina sötman gifter sig perfekt med det mastiga, panerade och smörstekta köttet. Moscatelvinet är också ett bra val när tillbehöret istället för potatissallad är pommes frites eller ugnsstekt potatis. Dessutom fungerar den tämligen okända gula moscatelen också utmärkt som sällskapsvin, helt utan schnitzeln! Vi är övertygade om att många fler kommer att få upp ögonen för det aromatiska vinet inom en snar framtid!Sauvignon blanc – tar plats på stora scenen
Sauvignon blanc-vinerna från Frankrike och Nya Zeeland är välkända, men i internationella vintävlingar som Concours Mondial är det gång på gång österrikiska viner som plockar hem medaljerna. Österrikes vinodlare kan verkligen vara stolta över vad de producerar av sina skördar. Prova själv nästa gång det står schnitzel på menyn! Frukt, syra, komplexa aromer – sauvignondruvan och schnitzeln är som skapta för varandra!Lätt, fruktigt rödvin
Den som föredrar rött hittar rätt med Österrikes röda paraddruva zweigelt. Det röda vinet bör vara lätt, fruktigt och kylt för att fungera tillsammans med schnitzeln. Förutom zweigelt passar även den österrikiska druvan st. laurent till kalven.En annan viktig sak att tänka när det gäller wienerschnitzel är följande:
Hur tillagar jag en äkta wienerschnitzel? Först och främst måste det vara kalvkött. Annars är det i bästa fall en ”schnitzel av wienertyp”. Hur steker jag en wienerschnitzel på rätt sätt? Helst ska den stekas i skirat smör som hettas upp i en stor, medelvarm stekpanna. Stek schnitzeln på båda sidor tills paneringen är vackert gyllenbrun och krispig. Det här resultatet kräver mycket smör, men om du låter schnitzeln ligga en stund på lite hushållspapper efter stekningen suger det upp en del fett.
Hur kan man panera en schnitzel?
• Förbered paneringen: 3 djupa tallrikar med mjöl, uppvispat ägg och ströbröd
• Vänd schnitzeln noggrant i mjölet
• Vänd schnitzeln i det uppvispade ägget tills det är helt täckt av ägg
• Vänd nu köttet i ströbrödet tills det täcker äggvispet ordentligt och skaka försiktigt av överflödigt ströbröd.
Vilka tillbehör brukar man servera till?
Det klassiska är att servera schnitzeln tillsammans med en potatissallad. Annars passar också en gurksallad, en grönsallad eller – för den som vill ha något mer mättande – ugnsstekt potatis eller pommes frites.