Vin till salamipizza
När du vill kombinera salamipizza med vin är det framför allt salamin som innebär en utmaning. Den salta, feta korven kräver rätt partner. Här är ett rött vin rätt val! Helst ett medelfylligt, elegant vin som kan hålla jämna steg med korven och harmoniera med den utan att dränka smaken.
Vin till pizza med svamp
En pizza funghi har en tämligen lätt och diskret smak. Även här krävs ett vin som inte överskuggar pizzans smakbild, utan snarare balanserar den. Då är ett lätt och finfruktigt vitt vin som inte lagrats på träfat ett bra val. Vinets delikata frukt och den fina svampsmaken utgör en perfekt kombination!
Vin till pizza med skinka och rucola
Den perfekta partnern till en pizza med skinka måste harmoniera med skinkans fina sälta samtidigt som det möter rucolans nötiga ton. Här rekommenderar vi ett lätt, inte alltför fylligt, och blommigt vitt vin eller ett rosévin med en fin mineralton. Sältan, mineraltonen och nötaromen utgör en träffsäker kombination tillsammans med den rivna osten!
Vin till pizza med tonfisk
Den tonfisk som brukar användas till pizza kommer på burk och ligger i en saltsyrlig lake – en utmaning för vinet. Här krävs ett vitt vin med tydlig frukt och en blommig ton. Det ger ett spännande samspel mellan aromerna utan att vare sig vinet eller pizzan tar överhanden. Ett lätt och fruktigt ungt rödvin från Italien, utan alltför framträdande bärtoner, är ett utmärkt val till tonfisken!
Vin till pizza margherita
Margheritapizzan med tomat, mozzarella och basilika är så att säga den moderna pizzans moder. Här rekommenderas ett lätt eller medelfylligt rött vin med mild syra, gärna också med en lätt fatton. Här kan du inte göra alltför mycket fel i din strävan efter den perfekta matchningen.