Passar till bolognese
En av det italienska kökets stora klassiker! Köttfärs, tomater och kryddor harmonierar fint med ett glas torrt rött. Vinet bör vara påtagligt fruktigt med en lätt kryddig ton för att passa perfekt till bolognesesåsen. En lätt fatton skadar inte, men är inget måste. Visste du förresten att italienarna inte serverar spaghetti till sin bolognese utan bredare pasta som tagliatelle, som fångar upp såsen mycket bättre än den tunna spaghettin.
Vin till pasta med vitlök och olja
Finhackad färsk vitlök, fruktig olivolja och spaghetti – så enkelt och så gott! Drömpartnern i glaset är ett vitt vin med bra syra och kanske till och med en liten fatton. Pasta basta!
Pasta till napolitana
Spaghetti napolitana – en fruktig tomatsås med färska örter – är en snabb klassiker ur det italienska köket. Till den rekommenderar vi ett rättframt, finfruktigt och medelfylligt vin. Alltför mycket frukt gör att vinet krockar med tomaterna. För lite frukt gör istället att vinet drunknar, vilket innebär att balansen är viktig. Det klassiska valet är ett
rött vin, men om du föredrar vitt går det också bra.
Vin till pasta med pesto rosso
Soltorkade tomater, ost, örter och rikligt med olivolja bäddar för en stor smakupplevelse. För att matcha tomaternas sötsyrliga ton rekommenderar vi ett
rött vin. Det bör vara medelfylligt med rättfram smak och stor elegans för att hålla jämna steg med peston.
Pasta till carbonara
Skinka, parmesan, ägg och olivolja – det ställer höga krav på vinet! Med tanke på att såsen är både fyllig och komplex rekommenderar vi ett diskret vitt vin med fin syra och mineralitet. De båda sistnämnda egenskaperna krävs för en lyckad kombination – utan dem kommer vinet ofrånkomligen att upplevas som platt.