Krämig färskost och kvarg
Tumregeln här är att till färskost passar ett friskt vin. Färskost och kvarg har en relativt hög halt mjölksocker och lite syra. Vinet som serveras till bör vara vitt, ungt, vitalt och med en frisk syra. En fruktig ton i vinet framhäver dessutom ostens aromer. Trots detta bör man inte välja blommiga druvsorter eftersom osten då överskuggas av vinet.
Fårostar och feta
Feta och fårostar lagrade i lake kombineras helst med viner som speglar ostens aromer. Här rekommenderar vi vitt vin med en mineralisk sälta, friskhet och en livlig syra. Den som tycker om att experimentera kan också servera en sauternes eller något annat sött vin. Det rekommenderas dock endast när osten serveras efter huvudrätten.
Mjukost
Camembert och brie med ett fint vitt kittskal är ett stående inslag på alla ostbrickor. Ostens krämiga och feta textur harmonierar utsökt med vinets syra. Samtidigt dämpas tanninerna i vinet. Här passar ett ungt rött vin med en elegant friskhet och fina tanniner.
Lagrad get- och fårost
Kortlagrad syrlig ost på get- eller fårmjölk kombineras helst med ett ungt och fruktbetonat vin. Ju äldre och kraftfullare osten är, desto fylligare och kraftfullare kan även vinet som serveras till vara.
Blåmögelost
Kraftfulla och aromatiska blåmögelostar som gorgonzola och roquefort kräver en intensiv och fruktbetonad motpart. Då passar ett aromatiskt rött vin, gärna med en fin kryddighet. Även här gäller att om osten serveras efter huvudrätten kan vinet i glaset gärna vara sött.