Filter
Mousserande Pärlvin/secco Rött vin
Frankrike Italien Spanien
Champagne Emilia Romagna Valencia Venetien
Prosecco
Rosé Rött Vitt
Glera Lambrusco Marani Lambrusco Salamino Merlot Pinot Meunier
2020
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Gilbert & Gaillard Mundus Vini Munskänkarna The Wine Enthusiast
Bottega Cantine Riondo Champagne Baron-Fuenté Hammeken Cellars Medici Ermete & Figli
Champagne Prosecco Reggiano Valencia
Brut Halvtorrt Torrt
Champagnekork Presskork Skruvkork
Vin till Bär

Vin till bär

Vilka viner passar till söta frukter och bär? När det som serveras på tallriken är sött och fruktigt frågar man sig ofta: Kan man egentligen dricka vin även till desserter och bär? Självklart kan man det! Ofta framhäver vinets fruktiga aromer smaken på frukten. Men du kan också välja att kombinera de söta bären med en frisk accent.

Saftiga, söta körsbär och ungt vin

När det ljusröda körsbären har mognat börjar sommaren! Bärens saftiga och ofta friska arom är en ren njutning, men de smakar också bra som kompott tillsammans med exempelvis en kula glass. Till detta rekommenderar vi ett lätt vitt vin, som absolut inte får vara syrabetonat. Prova en smörig grauburgunder eller varför inte ett sött vin från exempelvis Sauternes.

Hallon och jordgubbar

Till de klassiska sommarbären har vi två rekommendationer: Antingen äter du dem som de är och serverar ett vin med liknande aromer, exempelvis en finfruktig rosé från Frankrike eller Syditalien. Eller så lägger du några av bären i botten på ett champagneglas och fyller på med en crémant eller prosecco. Den perfekta sommardrinken!

Röda och svarta vinbär

De små röda och svarta bären som kan skördas från juni till augusti är söta – och samtidigt syrliga. Och beroende på karaktären passar olika typer av vin till. Som en fin kontrast till sura röda vinbär kan du servera ett lätt och fruktigt rosévin eller vitt vin. Men de kraftfullare svarta vinbären harmonierar också med ett rött vin. Naturligtvis inget tungt eller med trätoner, utan snarare fruktigt. En saftig primitivo eller en appassimento passar perfekt.

Och när hösten kommer?Då är det dags för plommon!

När vi närmar oss slutet av skördesäsongen mognar de mörka plommonen som ofta konserveras som kompott eller används i kakor. Servera gärna ett rött vin med liknande toner till, exempelvis en merlot eller en mjuk tempranillo.