Filter
Rosévin Rött vin
Chile Frankrike Italien Spanien Sydafrika
Aragonien Central Valley Languedoc-Roussillon Lazio Méditerrannée
Calatayud DOP norra Rhône södra Rhône Swartland
Rosé Rött
Carménère Grenache Syrah
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Gilbert & Gaillard Mundus Vini Tim Atkin
Ja
Reserva ES
Azienda Vinicola Falesco s.r.l. Boekenhoutskloof Cellier des Princes Domaine d'Aussières Marrenon Vignobles
Calatayud Cortona Côtes du Rhône Hermitage Lazio
Naturkork Plastkork Presskork Skruvkork
Syrah / Shiraz

Syrah / Shiraz Vin

Mörk, kryddig, mångfacetterad och med stor potential

Med över 67 000 hektar odlingsyta är syrah en av Frankrikes
viktigaste rödvinsdruvor, och globalt sett är den en av de ädlaste druvorna.

I Frankrike hittar man den framför allt i norra Rhônedalen, men den odlas även i Spanien för att användas till såväl druvrena viner som cuvéer. Den är även vanligt förekommande i den nya världen – i synnerhet i Australien, Argentina och Sydafrika.  Syrahviner har en omisskännlig arom av vinbär med nyanser av plommon, viol och björnbär. De kraftfulla tanninerna ger en enorm lagringspotential och gör att vinet passar utsökt till kraftfulla maträtter.
 

Betydelse och utbredning: en druva i världsklass

Syrah är en av de mest betydelsefulla druvsorterna och sett till hela världen ligger den på sjätte plats. Druvan kräver ett torrt och hett klimat och odlas huvudsakligen i södra Frankrike. De franska odlingsområdena sträcker sig över norra Rhônedalen och ner till Languedoc-Roussillon och Pays d’Oc. I Europa odlas syrah dessutom i Spanien, Italien (framför allt i IGT Sicilien), Portugal, Österrike och Schweiz. I engelskspråkiga länder kallas syrah för shiraz, men det rör sig om samma druva. De syrahdruvor som används till roséviner odlas först och främst i svalare odlingslägen. Detta ger friskhet och aromer. Ett typiskt odlingsområde för syrah rosé är därför Pays d’Oc.

Myten kring den svarta druvan: Historia och ursprung

Syrahdruvan uppstod till följd av en korsning mellan vitvinsdruvan mondeuse blanche och den sannolikt utdöda röda druvan dureza. Druvans exakta ursprung har dock inte fastställts. Troligtvis odlades den först i Rhônedalen. En prominent släkting är för övrigt pinot noir.

Frågor och svar om syrah

Hur smakar syrah?
Rödviner av syrah är mycket väl lämpade för lagring och utvecklar fascinerande aromer när de mognar. Den svarta druvan odlas i torra, soliga regioner och föredrar näringsfattiga jordar. Då utvecklas druvans mångfaldiga aromer. Beroende på odlingsområde och mognadsgrad uppvisar vinet toner av vinbär och choklad, och har ofta en karakteristisk kryddighet som för tankarna till nejlika, peppar eller rök. Druvan är populär i blandningar med cabernet – då dominerar bärtoner och fruktiga aromer smaken på vinet. Riktigt fina cuvéer med syra och cabernet hittar man i Penfolds i Australien, eller i Edwards i Chile.

Vilka maträtter passar till syrah?
Syrah passar bäst till kraftfulla, kryddiga maträtter. Smaken av bär och körsbär harmonierar exempelvis mycket bra med vilträtter, men syrah kan gärna även kombineras med stekt och grillat kött. Syrah smakar också gott till mörk choklad med en kakaohalt på över 60 procent. Ett tips! Choklad smaksatt med en aning salt eller chili smakar utsökt tillsammans med ett glas syrah.

Måste syrah lagras?
Det röda vinet bör lagras eftersom den höga tanninhalten kräver längre mognadstid i flaskan. På så vis undviker man en obehaglig muntorrhet och kan istället njuta av den unika aromen av vinbär.