Trockenbeerenauslese

Tillbaka till översikten
Trockenbeerenauslese

Beteckningen Trockenbeerenauslese (TBA)

är den högsta möjliga kvalitetsnivån för prädikatsviner från Tyskland eller Österrike. För att ett vin ska få kallas Trockenbeerenauslese måste följande krav uppfyllas:  - Skörden måste vara angripen av ädelröta (Botrytis cinerea). 
- Vinodlaren måste kunna bevisa att skörden har en mustvikt på minst 150 grader Oechsle (i Österrike 156 grader Oechsle). 
- Druvsorterna som används till vinet måste stamma från ett noggrant angivet odlingsområde och får inte blandas med druvor som skördats på andra platser. 
- Manuell skörd är ett krav. 
- Endast handplockade druvor får användas (vilket inte alltid är möjligt eftersom det inte alltid är nödvändigt att sortera bort några druvor).  

De oansenliga, torkade druvorna ger upphov till en mycket liten mängd bärnstensfärgat, mycket sött vin med karakteristiska aromer av honung, nötter och karamell samt en låg alkoholhalt (fem till åtta volymprocent). Toppviner av den här typen kan lagras i över 100 år och betingar – ofta redan i unga år – mycket höga priser på vinauktioner. 

Ursprung 

Ingen vet när det första vinet pressades av ädelrötade druvor. Man vet dock att redan fenicierna framställde vin av torkade druvor. Det finns skriftliga belägg för att ett Trockenbeerenauslese framställdes i tyska Burgenland år 1526 och att det avnjöts av fursten Esterházys gäster 326 år senare. Den första Tokajern framställdes 1650 på grund av brist på friska druvor, 1775 framställdes det första Trockenbeerenauslese-vinet på rieslingdruvor i Rheingau. Ungefär vid samma tid, eller möjligen redan på 1660-talet, framställdes det första Sauternesvinet på vingården Château d’Yquem.