Den traditionella portugisiska vinframställningsmetoden
Talha är en speciell vinframställningsmetod som tillämpas i Portugal, framför allt i regionen Alentejo. Man jäser och lagrar vinet i stora lerkrus som kallas ”talha”.Historisk betydelse
Talha-metoden har en lång historia som går tillbaka till Romartiden. Den är starkt förknippad med vinodlingens kultur och traditioner i regionen Alentejo. Metoden anses vara föråldrad, men på senare år har den dock upplevt en renässans.Framställningsprocess
Druvorna placeras i en talha efter skörden och börjar sedan jäsa spontant. Efter avslutad jäsning serveras vinet ofta direkt ur kruset eller tappas upp på flaskor. En talha är tillverkad av lera och är därför naturligt porös, vilket innebär att vinet kan andas.Speciella egenskaper
Viner som framställs enligt talha-metoden utmärker sig genom en unik karaktär. Lerkrusen ger dem en speciell textur och komplexitet. Dessutom sker jäsningen långsamt i talhan, vilket skänker vinerna ett extra djup.