Palacio de Colores Tinto
2018Valencia DODenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (2)
Utmärkelse
för årgången 2017
Asia Wine Trophy
Förklaring skala
Förklaring skala
Vinerna kan vinna ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”, högst 30 procent av de provade vinerna kan vinna en utmärkelse. Tävlingen lämnar ingen motivation kring medaljerna, men de använder sig även av OIV:s poängskala, nämligen:
100–95 poäng Stor guldmedalj
94–90 poäng Guldmedalj
89–85 poäng Silvermedalj
Prisad av
Asia Wine Trophy
Asia Wine Trophy är Asiens största vintävling. Samtidigt är den ensam om att följa standarden och genomföras under beskydd av OIV (Organisation International de la Vigne et du Vin). 2021 provade en internationell expertjury 4 300 viner från 34 inlämnande länder. En majoritet av jurymedlemmarna är importörer för den asiatiska marknaden, dessutom hittar man här sommelierer, vinmakare, vinhandlare och journalister. Bedömningen sker enligt OIV:s 100-poängsskala och den delas in i kategorierna utseende, doft, smak och harmoni/helhetsintryck. Provningen är naturligtvis blind (och följer dessutom OIV:s standard).
Utmärkelse
för årgången 2017
Mundus Vini
Prisad av
Mundus Vini
”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.
Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.
Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade.
Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.
De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.
Valencia
Vinodling i södra Spanien
Valencia är ett av Spaniens bördigaste och mest omväxlande odlingsområden.
I regionens norra och södra delar breder bergiga områden ut sig, medan området kring regionhuvudstaden Valencia och hela vägen ut till kusten domineras av ett böljande landskap. Vingårdarna är ligger mellan 600 och 900 meter över havet och omfattar sammanlagt över 41 000 hektar. Klimatet är kontinentalt till medelhavsvarmt, men framför allt under sommaren och hösten drabbas regionen av häftiga oväder. De varierande jordmånerna och klimatförhållandena medför att vinstilarna är mycket omväxlande. Druvsorterna skiljer sig dock knappt åt. De röda druvor som förekommer mest är garnacha, monastrell, tempranillo, merlot och bobal. Bland de vita druvorna utmärker sig chardonnay, sauvignon blanc och merseguera.
Tempranillo
Spaniens mest berömda druva
Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
Profilkort
- Artikelnr 741084
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2018
- Vinregion Valencia
- Skyddat ursprung Valencia
-
Druvsorter
50% Tempranillo
30% Garnacha
20% Syrah - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Restsocker 7 g/L
- Syrahalt 5,5 g/L
- Lagringspotential 2026
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Vertrieb durch Hanseatisches Wein- und Sekt-Kontor Hawesko GmbH, DE-22763 Hamburg - Producido y Embotellado por ES-R.E. 5369V
- Land Spanien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt