Pressrester

Tillbaka till översikten
Pressrester

Användbar restprodukt från vinframställningen

Pressresterna är den fasta biprodukt som återstår när druvorna har pressats. Den består framför allt av skal, kärnor och stjälkar.

 Istället för att se pressresterna som avfall hittar man ofta ett annat användningsområde, till exempel att framställa eller använda resterna som gödsel. 

Egenskaper

- Sammansättning: Druvskal, kärnor, stjälkar

- Användningsområden: Destilleras till sprit, används som gödsel, som djurfoder eller inom kosmetikabranschen

Tillämpning

Pressrester destilleras ofta för att framställa tresterbrand eller grappa. I en del fall används de även i köket, till exempel för att framställa vinäger eller som komponenter i vissa recept.

Slutsats

Pressrester från vinframställningsprocessen är mycket mer än en avfallsprodukt. Oavsett om man använder dem som bas för att framställa alkoholstark sprit eller som ett naturligt gödselmedel är användningsmöjligheterna många och bidrar till hållbarheten inom vinproduktionen.