Cuvée

Tillbaka till översikten
Cuvée
Vad är ett cuvée-vin?
Det franska begreppet cuvée står för ett vin som framställs av fler än en druvsort. Efter vinifieringen blandas viner på olika druvsorter till en cuvée. Av en primitivo och en merlot blir det alltså en primitivo-merlot-cuvée. Den tyska benämningen är ”verschnitt” och på engelska talar man om en ”blend”. Ett välkänt exempel är ”GSM blend” på grenache, syrah och mourvèdre, som har sitt ursprung i appellationen Côtes du Rhône

Med en cuvée har vinodlaren möjlighet att förena de bästa egenskaperna hos olika druvsorter i ett vin. Till exempel är det världsberömda vinet Tignallo, skapat av Pierro Antinori, en cuvée som består av sangiovese, cabernet sauvignon och cabernet franc. Dessutom är alla champagner cuvéer på regionen Champagnes typiska druvsorter.  Det finns inga riktlinjer, utan vinodlarna har fria händer att bestämma hur stor andel av de olika vinerna en cuvée ska innehålla.