Bourgogne-klassificering

Tillbaka till översikten
Bourgogne-klassificering
Regionen Bourgogne ligger i hjärtat av Frankrike och är en av de vinregioner i världen som har bäst rykte. Regionens klassificeringssystem är enkelt och omfattar sex nivåer. Bourgogne har totalt 30 topplägen som uppfyller den högsta klassen, Grand Cru. Hit hör Clos de Tart, Clos de Vougeot, Clos du Roi, Chambertin, Corton, Musigny, Richebourg och Romanée-Conti, som åtnjuter ett mycket gott rykte.  

Den andra nivån, Premier Cru, består av namngivna vingårdslägen. Hit hör Chambolle-Musigny och Amoureuses, Gevrey-Chambertin och Clos St-Jacques, Aloxe-Corton och Les Chailors, men även ytterligare några andra. På etiketten står alltid en kombination av namnet på odlingsläget och vinorten. Det gör det enkelt att känna igen viner på den andra nivån. Ett vin som stammar från flera odlingslägen får endast epitetet ”Premier Cru”.  

De enkla odlingslägena utgör en egen kategori och bildar försteget till Premier Cru. De får epitetet Climat. På etiketten anges odlingsläget efter namnet på kommunen – och dessutom i liten teckenstorlek. Kommunnamnet måste upprepas mellan ”Appellation” och ”Contrôlée”. Därefter följer kategorierna Appellation Communale respektive Appellation Village med omnämnande av kommunen utan odlingslägen och regional appellation (Chablis, Beaujolais etc.), endast regionen. Viner från Bourgogne som inte ingår i någon av de första fem nivåerna kallas helt enkelt Bourgogne. Det kan dock finnas ytterligare information, exempelvis Bourgogne Passe-Tout-Grain, vilket motsvarar ett rött vin på två tredjedelar gamay och en tredjede i pinot noir.