Bordeaux-klassificering

Tillbaka till översikten
Bordeaux-klassificering
Bordeaux-klassificering
Vid en första anblick verkar klassificeringssystemet i Bordeaux ganska invecklat. I INAO: (Institution National des Appellations d'Origine) register finns det i själva verket endast totalt fyra regioner med angivna nivåindelningar, nämligen Médoc och Sauternes-Barsac, Graves och Saint-Émilion. De olika klassificeringarna:
- Klassificering från 1855 (Médoc och Sauternes-Barsac), 
- Klassificering av Crus Bourgeois AOC du Médoc, 
- Klassificering av Crus Artisans AOC du Médoc, 
- Klassificering av Graves, 
- Klassificering av Saint-Émilion.

Alla andra viner faller under AOC (appellationen d'Origine Contrôlée; enligt EU:s nya vinregel AOP för appellationen d'Origine Protégée) Bordeaux. Bra att veta: Att ett vin inte tillhör en av de här kategorierna innebär inte automatiskt att det håller en lägre kvalitet. Till exempel har ett av de största vinerna från Bordeaux, Château Pétrus, ingen Grand-Cru-klassificering – av den enkla anledningen att nivåindelningen över huvud taget inte finns i Pomerol.

Klassificeringen från 1855 
Inför världsutställningen i Paris 1855 uppmanade Napoléon III vinområdena i Médoc att upprätta ett gemensamt klassificeringssystem. Ansvarigt organ var och är industri- och handelskammaren i Bordeaux. Totalt 61 Grands Crus delades in i fem kategorier från "Cinquièmes Grands Crus Classés" till "Premiers Grands Crus Classés", alltså från Crus av femte till första klass. Här beaktas uteslutande röda viner från Médoc, söta vita viner från Sauternes och en Cru Classé de Graves (se nedan). Ett vins namnkunnighet och pris är den viktigaste aspekten vid den här rankningen. Sedan systemet infördes har inga ändringar skett av antalet eller identiteten på dessa Crus. Till skillnad från i Bourgogne klassificeras inga enskilda odlingslägen i Bordeaux, utan endast vingårdar (på franska châteaux). 
Kuriosa: Fram till idag har endast en förändring skett när det gäller rangordningen. Château Mouton-Rothschild klassificerades 1855 som 2ème Cru, men lyckades 1973 uppnå 1er Cru – efter att Philippe von Rothschild, ägare av vingården sedan 1922, kämpat för detta erkännande av sina toppviner i 51 år. 

Klassificeringen av Crus Bourgeois AOC du Médoc 
År 1932 uppförde hantverks- och jordbrukskammaren i Bordeaux en förteckning över de bästa icke-klassificerade rödvinerna i Médoc-regionen. Sedan 2012 lyder registret under INAO. I den här listan beaktas endast appellationerna Haut-Médoc, Listrac, Margaux, Médoc, Moulis, Pauillac, Saint-Julien och Saint-Estèphe.

Klassificeringen av Crus Artisans AOC du Médoc 
Beteckningen Crus Artisans dateras till andra halvan av 1800-talet och omfattar mindre vingårdar där ägarnas huvudsysselsättning ofta inte är vinodling utan något annat hantverk, exempelvis tunnbindare, vagnsbyggare eller smed. Idag – sedan 1994 – omfattar den här klassificeringen små och medelstora företag i AOC Médoc där ägaren eller föreståndaren själv är involverad i både arbetet på vinfältet och marknadsföringen.

Klassificeringen av Graves 
Först cirka 100 år efter Médoc-klassificeringen offentliggjorde INAO på initiativ från regionen en egen klassificering av Graves. Det råder ingen inbördes ordning i listan och fram till idag har inga förändringar skett av ”Crus Classés de Graves”. Samtliga 16 klassificerade vingårdar ligger i appellationen Pessac-Léognan. Sju är för röda viner, tre för vita viner och övriga sex för röda och vita viner. Kuriosa: Château Haut-Brion är det enda vinet i Bordeaux som förekommer i två klassificeringar, nämligen Crus Classés de Graves och Grands Crus Classés från 1855.

Klassificeringen av Saint-Émilion 
När både Graves och Médoc fått egen klassificering kunde det berömda vinområdet på Girondes högra sida inte längre stå emot. Systemet har arbetats om ett flertal gånger sedan det infördes 1954. Det är mer flexibelt än de två andra modellerna: Fram till idag har ytterligare sex vingårdar tillkommit. Efter den senaste omarbetningen år 2012 har Saint-Émilion officiellt 64 Grands Crus och 18 Premiers Grands Crus.